Afdrukken
Ankeiler: In het Sonsbeekpark in Arnhem is het vrijdagmiddag druk.

- In het Sonsbeekpark in Arnhem is het vrijdagmiddag druk. Een grote groep mensen gekleed in het paars verzamelt zich om aandacht te vragen voor Wereld Eetstoornissendag (World Eating Disorders Action Day, oftewel WEDAD). Ongeveer 200 mensen bezoeken het park voor het programma van WEDAD

Zij houden onder meer een social walk, om meer bekendheid te creëren voor verschillende eetstoornissen. Maar er zijn ook sprekers die hun ervaring willen delen over hun eigen eetstoornis. Tijdens het evenement in Sonsbeek hoopt onder andere Rita Maris, ARFID-ambassadeur, meer bekendheid te geven aan de verschillende stoornissen. "Ik heb zelf ervaren hoe het is als je niet weet wat er eigenlijk aan de hand is."

Maris heeft door de serie 'bizarre eters' ontdekt dat haar zoon de eetstoornis ARFID heeft. "Dat betekent eigenlijk dat hij heel minimaal en selectief eet", vertelt Maris. Haar zoon is 8 jaar en eet zijn hele leven al dezelfde smaak Olvarit uit een potje. De kennis die zij de afgelopen jaren heeft opgedaan, gaat Maris nu delen met het publiek in Arnhem. Er zijn 150.000 kinderen die kampen met de eetstoornis ARFID en 130.000 volwassenen. "Maar er wordt ook gesproken over anorexia en Boulimia, maar ook Pika."

‘Zelfs geen poffertjes of pizza’

Moeder en zoon hebben inmiddels progressie gemaakt. "Na vijf jaar therapie hebben we het voor elkaar gekregen dat hij met de lunch brood eet". Daar zijn door de combinatie met zijn autisme wel een aantal 'regels' aan verbonden. "Het moet een vierkant broodje zijn met 6 stukjes en altijd dezelfde soort pasta", vertelt Maris. "Ondanks dat mensen zeggen hoe lekker iets ook is, hij durft het niet aan." De angst van het nieuwe en onbekende is zo groot dat hij het niet voor elkaar krijgt van het potje af te wijken. "Zelfs geen pannenkoeken, poffertjes of pizza."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel