Ankeiler: Zo'n 300 klimaatactivisten zijn zondagochtend vanuit Arnhem vertrokken voor een klimaatmars, die zes dagen later in Den Haag moet eindigen.

- Zo'n 300 klimaatactivisten zijn zondagochtend vanuit Arnhem vertrokken voor een klimaatmars, die zes dagen later in Den Haag moet eindigen. Het initiatief van de protestmars komt van Extinction Rebellion (XR). Zij willen zaterdag opnieuw de A12 blokkeren.

De demonstranten in Arnhem zijn om 10.00 uur toegesproken door organisator Corien, waarna zij met het Singing Rebels klimaatkoor een canon hebben geoefend. Vervolgens ging de groep op weg naar het treinstation Ede-Wageningen.

Het is voor de tweede keer dat Extinction Rebellion een dergelijke mars houdt. De eerste startte alleen in Arnhem. Nu zijn er drie startplaatsen. Naast Arnhem zijn dat Almere en Alkmaar. De demonstranten lopen dagelijks zo'n 20 kilometer en de route gaat langs treinstations. Het is de bedoeling dat de groepen elkaar in Utrecht en Voorburg ontmoeten.

Met de mars en de blokkade protesteert Extinction Rebellion tegen de financiƫle voordelen die de overheid geeft op het gebruik van fossiele brandstoffen.

'Binnen alle wettelijke kaders'

De initiatiefnemers hebben laten weten dat de actie "publieksvriendelijk en geheel binnen alle wettelijke kaders" verloopt, maar met oog op de verkeersveiligheid heeft de burgemeester van Den Haag het blokkeren van de A12 verboden.

Extinction Rebellion heeft juist die plek uitgezocht, omdat de snelweg langs het tijdelijk onderkomen van de Tweede Kamer loopt.

šŸ’¬ Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel