Bevat Video: Video
Ankeiler: Waarom zijn de warmtepompen van de nieuwe huizen van het zogeheten Rode Dorp in Westervoort in de voortuintjes gezet?

- Waarom zijn de warmtepompen van de nieuwe huizen van het zogeheten Rode Dorp in Westervoort in de voortuintjes gezet? Niet alleen de bewoners van de zes herbouwde arbeiderswoningen vragen zich dat af. Ook woningstichting Vivare, de opdrachtgever van de herbouw, weet het niet direct en zegt het uit te zoeken. Ondertussen hebben alle bewoners deze week de sleutel gekregen. Ze zijn enthousiast over hun nieuwe woning, maar niet blij met de grote kast in de voortuin. Lelijk om te zien én ze zijn ongerust dat de pompen straks herrie maken.

De vlaggen hangen uit bij de zes woningen en in enkele huizen wordt al geklust. Er moet nog veel gebeuren, zo laat Bekkie Bella zien. Zij is als enige van de oude bewoners teruggekeerd in het Rode Dorp, want zo heet dit rijtje van zes. In 2020 besloot Vivare de karakteristieke woningen te slopen en er nieuwe voor in de plaats te zetten. Dat had toen heel wat voeten in de aarde want een deel van de toenmalige bewoners wilde toen niet weg.

Beschermd dorpsgezicht, maar van binnen modern

Maar nu is het dan klaar en staat er een rijtje twee-onder-een-kappers. Ze zien er bijna exact hetzelfde uit als de zes oude huisjes van honderd jaar geleden, want het gaat hier om een beschermd dorpsgezicht. Maar de nieuwe woningen zijn wel hypermodern. Met een moderne indeling, een uitbouw bij vier van de zes woningen én het hoogste energielabel. Dat is onder meer doordat de woningen een warmtepomp hebben en dat is dus ook meteen hét euvel.

René Boerboom heeft net de sleutels gekregen. Hij gaat daar alleen wonen. Zijn vrouw en hij wonen namelijk niet samen. "De woning is geweldig", zegt Janneke, en René beaamt dit volmondig. "Maar die kast in de voortuin, onvoorstelbaar dat die bak daar staat. Week na week hebben we de bouw gevolgd en ineens staan die kasten hier.

Janneke vertelt waarom ze zo baalt:

Wie weet waarom de warmtepomp daar staat?

Woningstichting Vivare is de opdrachtgever van de sloop en herbouw van het Rode Dorp. Ze zoekt uit hoe het kan dat de warmtepompen in de voortuintjes zijn geplaatst en niet ergens anders. "Ze hadden ook achter het huis geplaatst kunnen worden, maar er is gekozen voor de voorkant. Waarom? Bij Vivare zijn we er ook nog niet achter. De gemeente zegt iets, onze aannemer zegt iets, onze architect zegt iets, we zijn er nog niet achter", reageert woordvoerder Frank Jansen van Vivare.

Om er uiteindelijk achter te komen hoe het echt zit, neemt de woningstichting contact op met de oorspronkelijke projectleider. Vivare laat later in een schriftelijke reactie weten dat het als volgt is gegaan: "Ten tijde van het ontwerp is de locatie van de warmtepompen wel degelijk een groot punt van discussie geweest. De gemeente en welstandscommissie hebben zich daar zeker wel mee bemoeid (ondanks het feit dat ze beweren van niet). Er is uitgebreid gepuzzeld en diverse alternatieven zijn bekeken. Het geluid was het punt waar het allemaal om draaide. Zowel de huurders als de buren moeten er zo weinig mogelijk last van hebben. En dat is dan ook precies de reden dat de pompen staan waar ze nu staan. Zou je de pomp in de achtertuin zetten of achter de berging, dan staat-ie te dicht bij de huizen. Op het platte dak hetzelfde verhaal en dat is optisch niet mooi."

Mysterie opgelost

En dus zullen de kersverse bewoners én de overburen moeten wennen aan de grote kasten van zo'n een meter hoog en een meter breed, want ze zullen niet worden verplaatst. "Dat is zeker", benadrukt woordvoerder Frank Jansen, "dat zou echt kapitaalvernietiging zijn. Overigens komt er nog wel een heg omheen dus dan zie je er eigenlijk niks meer van. Uiteindelijk moeten we ze ergens plaatsen."

De nieuwe bewoner René Boerboom haalt zijn schouders op: "Het maakt mij eerlijk gezegd echt niet zoveel uit. Voor het zicht is het misschien niet zo, maar ze gaan er hagen omheen plaatsen. Nou dan zie je er toch niks meer van, toch?"

En de herrie? Net op het moment dat de woordvoerder van Vivare uitleg geeft naast één van de pompen, gaat deze spontaan aan. Het apparaat maakt een zoemend geluid. "Hij is nu aan het opstarten, je hoort de ventilator. Als hij straks gewoon draait, wordt het geluid nog zachter."

Deel dit artikel