Bevat Video: Video
Ankeiler: Arnhemse moskeeën hebben inmiddels 110 voedselpakketten, dekens en water naar het getroffen rampgebied in Marokko gebracht.

- Arnhemse moskeeën hebben inmiddels 110 voedselpakketten, dekens en water naar het getroffen rampgebied in Marokko gebracht. Abdelaziz Tabali trok met zijn compagnon naar het gebied om de actie te coördineren. Waar internationale hulp soms nog stokt, bleek het voor deze 'zonen van de regio' veel makkelijker de hulp op de juiste plek te krijgen.

"We hebben eerst wat mensen vooruitgestuurd om te verkennen en bekijken waar de bevolking echt behoefte aan heeft", legt Abdelaziz uit. Hij is vice-voorzitter van de Nour Al Houda moskee, die de kar trekt. Daarop werden bij de lokale groothandel pakketten samengesteld met onder meer broden, olijfolie, tonijn in blik, houdbare melk, spaghetti, waspoeder en luiers. Ook werden er 200 dekens en water ingeslagen.

'Bergen in gegaan'

"Vervolgens hebben we dat op een vrachtwagen geladen en zijn we de bergen in gegaan", legt Abdelaziz uit. "Ter plaatse hebben we met de lokale bevolking besproken over hoe we de verdeling zouden doen. In deze dorpen is een goed informeel netwerk. Door nauw samen te werken, kun je de hulpgoederen snel op de juiste plek krijgen. Grote organisaties komen in de bureaucratische molen terecht."

Het hele land is bezig deze regio te voorzien

Na het uitdelen van de eerste pakketten is Abdelaziz zelf richting Casablanca getrokken en zijn compagnon naar het Zuiden, omdat daar meer goederen te krijgen zijn. Vandaag worden er weer 70 pakketten en dekens naar een ander gebied gebracht. Nog eens 200 dekens worden via Marrakesh over de bergdorpen verdeeld. Een tweede groep vanuit de Arnhemse moskee sluit vandaag bij hen aan. "Want met zijn tweeën redden we het niet."

Bekijk hier hoe de pakketten worden gebracht:

"We coördineren het tot bij degenen die de hulp nodig hebben", weet Abdelaziz. "Ik ben dus zelf bij de mensen geweest van wie hun woning is ingestort of van wie dierbaren zijn overleden. Heel heftig."

Tenten nodig

Wat er nog nodig is? "Voedsel is er nu op veel plekken wel", ziet Abdelaziz. Hoewel ook dat volgens hem in de wat achteraf gelegen gebieden nog onvoldoende is. "Maar tenten en dekens, daar is moeilijk aan te komen. Veel mensen kunnen of durven niet meer thuis te slapen en het wordt winter. Dus als iemand bijvoorbeeld 30 of 50 tenten voor ons heeft zodat we een tentenkamp kunnen bouwen, dan zou dat heel erg helpen."

Abdelaziz vindt het wel mooi om te zien hoe het Marokkaanse volk dit met elkaar oppakt. "Het hele land is bezig deze regio te voorzien. En het meeste komt vanuit de bevolking zelf."

Deel dit artikel