Bevat Video: Video
Ankeiler: Er zijn in Arnhem niet genoeg plekken waar je vrij mag plakken om je mening te uiten. Dit moet anders vindt Noud Roelen, fractievolger bij de SP.

- Er zijn in Arnhem niet genoeg plekken waar je vrij mag plakken om je mening te uiten. Dit moet anders vindt Noud Roelen, fractievolger bij de SP. “Plakzuilen horen bij een democratie.”

Een manier om je mening te uiten kan zijn door stickers of posters op te hangen in de stad. Echter mag dit alleen op de aangegeven plekken door de gemeente. In Arnhem zijn er op dit moment dertien zogeheten plakplaatsen; dat zijn zuilen waar legaal op geplakt mag worden. Een gemeente moet één plakplaats hebben per 10.000 inwoners wat inhoudt dat Arnhem er zeventien zou moeten hebben.

Volgens Roelen zijn plakplaatsen een belangrijk onderdeel van een democratie. Hij vindt dat er in de stad genoeg mogelijkheden moeten zijn om je mening te uiten. "Ik fietste laatst langs de Nelson Mandelabrug waar ooit een mooie plakzuil stond. Die is tijdelijk weggehaald voor een verbouwing", vertelt Roelen. "Er is beloofd dat die terug zou komen, maar dat is niet gebeurd." De fractievolger vreest dat de gemeente het plaatsen van de vier overige zuilen niet hoog op haar prioriteitenlijst heeft staan.

Plakplaatsen zijn niet bedoeld voor reclame, maar voor het fysiek uitwisselen van gedachten onder inwoners. "We hebben een paar mooie klassieke zuilen in Arnhem, maar er zijn ook plakplaatsen die er verloedert bij hangen." Die moeten nog door de gemeente opgeknapt worden.

Nieuwe plakplaatsen

Het Arnhemse stadsbestuur streeft ernaar zeventien zuilen gereed te hebben voor het eind van het jaar. Wethouder Bob Roelofs wil namelijk genoeg plakplaatsen hebben naar aanloop van de Tweede Kamerverkiezingen. Ze hebben een aantal plekken in kaart gebracht waar ze nieuwe plakplaatsen kunnen toevoegen. "De urgentie wordt nu zeker gevoeld. We willen namelijk politieke partijen de ruimte geven om campagne te voeren zodat zij hun standpunten kunnen delen met Arnhemmers."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Meer over

Deel dit artikel