Ankeiler: Mindervaliden met een gehandicaptenparkeerkaart hoeven toch geen parkeergeld te gaan betalen.

- Mindervaliden met een gehandicaptenparkeerkaart hoeven toch geen parkeergeld te gaan betalen. In plaats daarvan kunnen zij met de blauwe kaart parkeren op de invalidenparkeerplaatsen. Alle partijen, het college en de Stichting Gehandicaptenraad Doesburg zijn positief over dit idee. De nieuwe regel gaat in vanaf 2024.

Eerder was het plan dat mensen met een invalidenparkeerkaart, ook parkeergeld moesten gaan betalen in Doesburg. Dat schoot houders van zo'n kaart in het verkeerde keelgat. Voorzitter Jelle Berends van de SGRD, de Stichting gehandicaptenraad Doesburg: "Mensen betalen al 133 euro voor een gehandicaptenparkeerkaart (deze is 5 jaar geldig, redactie), dus zij betalen al voor parkeren. Als je daarnaast ook nog 1,45 euro per uur moet gaan betalen, zijn dat dubbele lasten. Mindervaliden gaan niet voor de lol met de auto, ze kunnen niet anders."

Parkeerbeleid Doesburg in strijd met VN-verdrag

Volgens Berends staat het ook haaks op het VN-verdrag dat in artikel 19b zegt: 'structurele ondersteuning, inclusief persoonlijke assistentie, om te leven en te participeren in de maatschappij, niet uit eigen inkomen betaald moet worden'.

De Doesburgse CDA-fractie kwam met het voorstel om de blauwe kaart in te zetten. Ze heeft daarbij gekeken naar andere gemeenten, onder meer Zwolle. Het principe is dat houders van een gehandicaptenparkeerkaart overdag maximaal 3 uur gratis kunnen parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats met behulp van een blauwe parkeerschijf. Er zijn in Doesburg twaalf parkeerplaatsen gereserveerd voor houders van een gehandicaptenparkeerkaart in de betaald parkeren zone.

Deel dit artikel