Ankeiler: Een dubbel gevoel houdt de zwager van de Arnhemmer die al ruim zes weken 'onterecht' in een Spaanse cel zit over aan de storm van aandacht die de laatste dagen op gang komt.

- Een dubbel gevoel houdt de zwager van de Arnhemmer die al ruim zes weken 'onterecht' in een Spaanse cel zit over aan de storm van aandacht die de laatste dagen op gang komt. De burgemeesters van Arnhem en Tilburg, waar de man nu woont, stuurden een brief naar het Spaanse OM om voor zijn onmiddellijke vrijlating te pleiten. "Maar de eerste vijf weken negeerde iedereen ons. Alsof het niet belangrijk is dat iemand onschuldig vastzit", herinnert de zwager.

Zijn zwager wilde voor het eerst sinds jaren weer eens op vakantie naar Marokko. Op zijn doorreis door Spanje werd hij aangehouden en in een cel gegooid. Waarom? Dat is zijn familie nog altijd niet duidelijk.

De man zou gesignaleerd hebben gestaan. Maar door wie die signalering is geplaatst en waarom, daar doet Spanje geen uitspraak over. Het zou erom gaan dat de man lid is geweest van een jihadistische groep in Arnhem, meldt de NOS. Maar door de Nederlandse politie of het OM wordt hij in elk geval niet gezocht of is hij op een opsporingslijst geplaatst, stellen de burgemeesters. Of dit vanuit een ander land wel is gebeurd, is hen niet bekend.

Uitzichtloze positie

Omdat over al deze zaken geen duidelijkheid bestaat, bevindt de man zich 'in een uitzichtloze positie waarbij zijn vrijheid is ontnomen'. Daarom vragen Ahmed Marcouch en zijn Tilburgse ambtgenoot om onmiddellijke vrijlating en terugkeer naar Nederland.

Met dat nieuws is zijn schoonbroer natuurlijk erg blij, vertelt de zwager. "Het geeft hem goede hoop om weer terug te kunnen keren naar Nederland. Hij probeert zich steeds groot te houden, maar eigenlijk lukt hem dat niet meer."

Een garantie op een goede afloop, is er volgens hem nog zeker niet. "Tot hij weer terug is in Nederland, is alles mogelijk."

Naam zuiveren

En mocht hij terugkeren, dan is dat eigenlijk nog maar het begin van de hele kwestie, weet zijn zwager. "Zijn naam moet gezuiverd worden en hij moet van de verkeerde lijsten af. Zodat hij ook weer normaal op vakantie durft. Het probleem is dat deze slachtoffers helemaal niet weten waar deze lijsten, waar kennelijk hun naam op staat, zijn verspreid." Er is volgens hem dus nog heel wat te doen om ervoor te zorgen dat er in de toekomst niet meer soortgelijke gevallen komen.

Dat minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid stelt dat burgers die onterecht op zo'n lijst staan 'zelf in actie moeten komen om dit op te lossen', vindt hij niet kunnen. "Waar zou je moeten gaan zoeken?", vraagt hij zich af. "Er is geen hulplijn ofzo."

"Je wordt wantrouwig tegenover iedereen", ervaart de zwager. "Ook tegenover het land dat jou zou moeten beschermen."

Moeilijk om zusje zo te zien

De kwestie kost de familie heel veel energie, ziet hij. "We zijn vermoeid en hebben slaaptekort. Ik vind het ook heel moeilijk om te zien welk effect het op zijn vrouw, mijn zusje heeft."

De hongerstaking die de man begonnen was om aandacht te vragen voor zijn zaak, is hij inmiddels gestopt, weet zijn zwager. "Dat moest omdat hij gecontroleerd moet worden door artsen en die hongerstaking een snelle terugkeer naar Nederland in de weg kan zitten."

'Permanente schade'

De emotionele klap voor hem en de familie zal nog wel even nadreunen, denkt zijn zwager. "Je zit ineens tussen de drugsdealers en illegalen. Dat levert permanente schade op."

De Arnhemse Jessica Badloe zocht de man op in Valencia, waar hij vastzit. Zij heeft een zorgonderneming waarmee zij begeleiding geeft aan diverse doelgroepen. Onder meer heeft zij daarbij een aantal malen te maken gehad met radicaliseringsvraagstukken.

'Totaal geen jihadistisch gedachtengoed'

"Deze man heeft een goede baan, is welbespraakt en breed geïnteresseerd", zag Jessica. "Hij is moslim, maar heeft totaal geen jihadistisch gedachtengoed. Kennelijk is zijn naam toch ergens blijven staan. Dat kan dus iedereen overkomen." De familie is volgens haar wel echt 'emotioneel kapot'. "Ze proberen sterk te zijn voor hem, maar zijn verdrietig en getraumatiseerd."

Jessica heeft op dit moment dagelijks contact met de man vanuit zijn Spaande cel. "Hij wil verder met zijn leven, maar is bang voor de consequenties van dit hele gebeuren. Mensen zullen misschien denken: waar rook is, is vuur." Volgens Jessica is hij vooral verbijsterd. "Niet haatdragend. Hij voelt veel onmacht. Hij wil niet worden weggezet als terrorist: een bedreiging voor de nationale veiligheid."