Ankeiler: Drie gemeenten in Midden-Gelderland krijgen geld van het rijk om hun bibliotheken te versterken. Geld, dat zeer welkom is in Westervoort.

- Drie gemeenten in Midden-Gelderland krijgen geld van het rijk om hun bibliotheken te versterken. Geld, dat zeer welkom is in Westervoort. “Dit eenmalige bedrag is een stap in de goede richting, maar we zijn er nog niet”, zegt directeur Bert Frölich van bibliotheek Kunstwerk!

Kunstwerk! In Westervoort, krijgt 220.000 euro om hun voorzieningen te verbeteren of door te ontwikkelen. Directeur Frölich weet al grotendeels waar het geld aan uitgegeven wordt: "We willen onder meer de openingstijden verruimen, het programma uitbreiden en investeren in een nieuwe locatie." Hij benadrukt dat de bibliotheek structureel gerepareerd moet worden, dit bedrag is een eerste stap.

Niet alleen een plek voor boeken

De afgelopen jaren is er flink bezuinigd op Kunstwerk! en ook andere bibliotheken, waardoor ze niet meer konden voldoen aan de wensen van inwoners. Volgens Frölich zijn bibliotheken allang niet meer de plek om alleen boeken uit te lenen, maar ook voor taalcursussen, mediawijsheid en computertrainingen. Daarom is hij blij met de subsidie.

Naast ruimere openingstijden wordt het geld geïnvesteerd in een nieuwe locatie. Momenteel zit de bibliotheek op een bovenetage waardoor die niet goed zichtbaar is. Inwoners moeten letterlijk een trap op om bij de bibliotheek te komen. Daarom wil Frölich verhuizen. Kunstwerk! wordt namelijk een ontmoetingsplek waar mensen komen om te werken of studeren, culturele activiteiten bij te wonen of gewoonweg koffie te drinken.

Andere gemeenten

Landelijk zijn er 51 bibliotheken uitgekozen voor de subsidie. Ze keken naar de faciliteiten van de bibliotheek, het risico op onderwijsachterstand en het aantal laaggeletterden in de gemeente. Net als Westervoort zijn ook Doesburg en Rozendaal uitgekozen voor financiering. Omdat Rozendaal geen eigen bibliotheek heeft kiest de gemeente ervoor het geld in de bibliotheek in Velp te steken.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Meer over

Deel dit artikel