- Geschreven door Arjan Hoefakker
Staatssecretaris Van der Burg speecht tijdens herdenking Airborne: 'Dat zijn de helden van deze tijd'
- Bevat Video: Video
- Lead image 1:
- Lead image TXT 1: De herdenking van de Slag om Arnhem bij de 'berenkuil'. Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker
- Lead image 2:
- Lead image TXT 2: Eén van de veteranen gaat de stoet met hoogwaardigheidsbekleders voor. Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker
- Lead image 3:
- Lead image TXT 3: Burgemeesters en Commissaris van de Koning John Berends leggen een krans. Foto: RTV Connect / Arjan Hoefakker
- Ankeiler: Tijdens de Airborne Herdenking in de Eusebiuskerk eerden de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch en staatssecretaris Eric van der Burg oorlogshelden voor hun aandeel in de Slag om Arnhem.

ARNHEM - Tijdens de Airborne Herdenking in de Eusebiuskerk eerden de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch en staatssecretaris Eric van der Burg oorlogshelden voor hun aandeel in de Slag om Arnhem. De staatssecretaris van Asiel en Migratie ziet degenen die 'doen wat ze kunnen' om vluchtelingen op te vangen als de hedendaagse helden. "Dat zijn de helden van deze tijd"
Van der Burg hield zijn toespraak in de Eusebius tijdens de herdenking van de Slag om Arnhem. Van der Burg verhaalt over de conflicten in de wereld, vooral de Russische invasie in Oekraïne. Volgens hem toont het aan dat vrede kwetsbaar en broos is. Van der Burg prijst degenen die zich inzetten voor de opvang van vluchtelingen, zo valt te zien in de reportage van streekomroep RTV Connect.
Josef Delitz
In zijn verhaal brengt Van der Burg ook een eerbetoon aan oorlogshelden, zoals Josef Delitz. Hij was een Joodse vluchteling uit Wenen die de nazi's wilde ontvluchten. Hij sloot zich aan bij het Britse leger waar hij diende als gliderpiloot. Hij speelde een cruciale rol in de Slag om Arnhem. Van der Burg eert de moed van dit soort helden die bereid waren hun leven te riskeren voor Nederlanders, zelfs als ze die eigenlijk niet zo goed kenden.
Onze vrijheid is te danken aan de vastberadenheid van deze strijders, zo wordt duidelijk uit het verhaal van de staatssecretaris. Van der Burg bedankt veteranen en citeert een verzetsgedicht dat stelt dat verzet begint met kleine daden. Er gloort hoop dat er in tijden van crisis altijd helden zullen opstaan, zo klinkt het.
Tijdens deze bijeenkomst in de kerk, vooraf aan de herdenking en kransenlegging bij het Airborne monument spreken ook burgemeester Marcouch en Eva Weyl. Zij overleefde kamp Westerbork, 'het voorportaal tot de dood'.
Marcouch eert John Frost
De Arnhemse burgemeester citeert kolonel John Frost. Frost waarschuwde zijn mannen voor de zware strijd die te wachten stond. Frost wist vooraf dat er extreme moed nodig zou zijn om het gevecht om de Rijnbrug te kunnen winnen, verhaalt Marcouch. De burgervader benadrukt hoe heldhaftig Frost en zijn mannen waren, volgens Marcouch een overwinning van menselijke vrijheidsdrang. De burgemeester looft ook de veerkracht van de inwoners die hun stad tijdens de evacuatie halsoverkop moesten verlaten. Vooraf aan de wederopbouw zagen zij hun stad grotendeels verwoest.
Hoop en voor elkaar zorgen
Volgens Marcouch valt er veel te leren van de moed en het doorzettingsvermogen van de geallieerden. Het zou mensen kunnen inspireren om vooruit te kijken en voor elkaar te zorgen. Dat geldt ook zeker wat betreft het zorgen voor diegenen die vandaag de dag moeten vluchten voor oorlogsgeweld, zo betoogt de burgemeester.
De volledige tekst van de toespraak van Marcouch is terug te lezen op de website van de gemeente Arnhem.
Applaus voor veteranen
Tijdens de wandeling van de kerk richting het Airborne-monument klinkt er applaus voor de veteranen die de herdenking dit jaar nog kunnen meemaken. Een aantal van hen maakt het ritje mee vanuit een golfkarretje dat de hoogwaardigheidsbekleders vooraf gaat.
"Je mag hen niet vergeten, zij hebben toch voor onze vrijheid gezorgd", merkt een Arnhemmer op die de herdenking in de berenkuil graag bijwoont. Volgens hem blijft het herdenken van de Slag om Arnhem van groot belang. "Het is gewoon eer betonen aan de mensen die nog over zijn, de veteranen."
Eén van de toeschouwers beseft zich dat zij de eerste generatie lijkt te zijn die geen oorlog meemaakte. Of haar kinderen ook een generatie zonder oorlog zal blijven, durft ze niet te zeggen.
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.