Bevat Video: Video
Ankeiler: In Den Bosch is vanochtend het strafproces begonnen tegen zeven personen die verdacht worden van betrokkenheid bij drie grote drugslabs in Arnhem, Achter-Drempt en Wassenaar.

- In Den Bosch is vanochtend het strafproces begonnen tegen zeven personen die verdacht worden van betrokkenheid bij drie grote drugslabs in Arnhem, Achter-Drempt en Wassenaar. Verslaggever Huibert Veth volgt de zaak voor u via dit liveblog.

In Den Bosch is vanochtend het strafproces begonnen tegen zeven personen die verdacht worden van betrokkenheid bij drie grote drugslabs in Arnhem, Achter-Drempt en Wassenaar. Verslaggever Huibert Veth volgt de zaak voor u via dit liveblog.

16:15 | Eis 15 maanden cel

Het OM eist 15 maanden gevangenisstraf waarvan 5 voorwaardelijk. Volgens de OvJ heeft de vrouw 'een groot pak boter op haar hoofd' en kan het niet zo zijn dat alles haar is ontgaan. "Zij had moeten weten dat het allemaal geen zuivere koffie was. Witwassen zorgt ervoor dat criminelen ongestoord van hun geld kunnen genieten", duidt de OvJ de ernst van de zaak.

15:50 | Tranen bij verdachte

De rechter stelt dat de vrouw vandaag tijdens deze zitting 'misschien een beetje een vreemde eend in de bijt is'. De vrouw erkent terwijl ze in tranen uitbarst er 'heel erg van geschrokken te zijn' dat dit allemaal wel over haar man gaat. "We zijn uit elkaar. Alles is ons afgenomen. Ik zit hier nu in een rechtszaal met allemaal mensen die ik niet ken. Er worden allerlei verwijten gemaakt. Ik geloof ook niet dat mijn man deze dingen heeft gedaan. Maar hij heeft me nu wel in de steek gelaten. Ik wil dat dit wordt afgesloten, zodat ik verder kan met mijn leven."

15:45 | Diepvriesdozen en aluminiumfolie

De rechter vertelt over 33 diepvriesdozen en voor 1300 euro aan aluminiumfolie die op bedrijven van het echtpaar zijn besteld. "Waarom zoveel voor een bedrijf in betonboren", vraagt de rechter zich af. "Deze zaken worden namelijk wel in grote hoeveelheden aangetroffen op productielocaties van crystal meth." De vrouw zegt deze bestellingen nooit te hebben gezien.

15:40 | 'Mijn vrouw is thuis'

Ook zijn er volgens de rechter chatberichten van dr. Tattoo over onder meer 'kilo's die klaarstaan' en opgehaald of gebracht konden worden. "Mijn vrouw is thuis", zou daarbij een aantal malen worden opgemerkt. De vrouw stelt geen vragen over de pakjes te hebben gesteld die volgens haar verpakt waren. "Dan ga ik daar niet naar vragen."

15:30 | 'Vrouw zorgt dat eten klaarstaat'

Volgens de vrouw kwam het geld naar haar weten uit de onderneming van haar man in bouwgerelateerde zaken. "Er is altijd geld geweest", verklaart ze. "Daar zat wel een stijgende lijn in, maar die ging geleidelijk." Zelf erkent ze 'niet zo handig' te zijn met de administratie. Geld verdienen is volgens haar 'een mannending'. "Een vrouw zorgt dat het eten klaarstaat. Als ik iets wilde, vroeg ik het aan hem. Dan gaf hij het, of niet."

15:20 | Witwassen

De zaak van de Nederlandse blijkt 'uitsluitend om witwassen' te gaan. Daarbij zou ook haar echtgenoot betrokken zijn die in chats als 'dr. Tattoo' bekend zou staan. Hij is vandaag niet aanwezig. Er zou volgens de rechter sprake zijn van contante uitgaven die veel groter zijn dan de legale contante inkomsten. "Een verschil van ruim twee ton." Bij doorzoekingen zou onder meer fitnessapparatuur, horloges, meerdere Mercedessen en een contant geldbedrag in een kluis zijn aangetroffen.

14:50 | Einde voor Zuid-Amerika en Mexico

Zoals aangekondigd eindigt de zaak voor wat betreft de Zuid-Amerikaanse en Mexicaanse verdachten voor vandaag. Vanaf 15.00 uur wordt de zaak voor de verdachte Nederlandse apart behandeld. De zaak voor de overige verdachten gaat dinsdag om 9.30 uur verder. Mogelijk volgt dan ook de strafeis van het OM.

14:20 | 'Beter dat ik van auto verander'

De Colombiaanse 'chauffeur' blijkt wel bereid wat vragen te beantwoorden. Zijn naam komt opnieuw in het dossier voor bij een politiecontrole bij de McDonald's in Steenwijk, stelt de rechter. De man verklaart de opdracht te hebben gekregen daar een broer van een vrouw op te halen die naar dezelfde kerk gaat als hij. Die broer zegt hij niet te kennen. Naar de afwezige vrouwelijk verdachte zou hij het bericht hebben gestuurd: "Meisje, het is beter dat ik van auto verander." Maar dat zegt de Colombiaan zich niet te herinneren. Hij houdt vol geen weet te hebben gehad van een drugslab en ook dat hij niet het vermoeden had dat het om 'duistere zaakjes' ging.

13:50 | 'Onschuldig'

Dan is er toch ineens iets meer tekst van 'Pablo Ice-cobar'. De rechter houdt hem namelijk voor dat het beroepen op het zwijgrecht iets anders is dan te verklaren onschuldig te zijn. Daarop zegt de Mexicaan: "Ik ben onschuldig en zal altijd zeggen dat ik niet ga verklaren."

13:35 | 'Ik zwijg'

Tot nu toe richten de vragen van de rechter zich hoofdzakelijk op de Mexicaanse man aan wie het chataccount 'Pablo Ice-cobar' wordt toegeschreven. Het lijkt de vermeende leider van de groep te zijn. Van hemzelf komen we weinig te weten. Op alle vragen van de rechter antwoordt hij steevast op vrij donkere duidelijke toon in het Spaande met 'ik zwijg'. De rechter houdt hem onder meer voor hoe er plannen zouden zijn gemaakt voor een groot lab op een schip vanwege het 'verloren lab' dat zou zijn opgerold. Er was ook een boot in Moerdijk waar aanhoudingen zijn verricht die te maken hebben met productie daar, vertelt de rechter.

13:20 | Bloedvergiftiging

Bij de hervatting van de zitting weet de advocate van de afwezige vrouwelijke verdachte te melden dat haar cliënte in het ziekenhuis zou zijn. Naar verluid zou het gaan om een bloedvergiftiging, leidt de advocate af uit contact met een vriendin van haar cliënte.

12:15 | Pauze

Er wordt gepauzeerd tot 13.15 uur

12:00 | De Mexicanen

De rechter spreekt over chats waarin het gaat over Mexico en 'uit dezelfde stad komen'. Voor de twee aanwezige Mexicanen is dat het geval. Ook zou er om die reden 'niet gesnitcht worden'. Beide Mexicanen blijven zich beroepen op hun zwijgrecht.

11:35 | Chauffeur

De Colombiaanse man wordt gevraagd of hij chauffeur is geweest voor het lab in Drempt, omdat zijn naam in die context naar voren komt. Hij erkent soms chauffeur te zijn geweest, maar zegt nooit te hebben geweten dat het om drugs ging. Over een tas op een foto met 'een groot geldbedrag' wil hij niet verklaren. De rechter stelt dat het erop lijkt dat het om 60.000 euro gaat. "Een bedrag waarvan je nog wel weet wat je ermee gedaan hebt, lijkt mij", constateert de rechter. De Colombiaan zegt niets voor zijn dienst te hebben gekregen.

11:20 | Pablo Ice-cobar

Er wordt gesproken over het lab in Drempt. Daarover zouden verschillende chataccounts contact met elkaar hebben gehad waaronder een met de naam 'Pablo Ice-cobar', dat gelinkt wordt aan een van de Mexicaanse mannen. Die naam verwijst natuurlijk naar de beroemde drugsbaron Pablo Escobar. Ice is een ander woord voor crystal meth. Een ander account met de naam 'dr. Tattoo' zou horen bij de verdachte die nu niet aanwezig is. De accounts spreken met elkaar over eten dat op is en moet worden aangevuld, maar ook over verschillende middelen die nodig zijn voor de drugsproductie, vertelt de rechter. Ook zou het in de chats gaan over de juiste grootte van de drugs. Er worden foto's gestuurd om deze te keuren.

10:45 | Rol Nederlandse verdachte

De rol van de Nederlandse verdachte lijkt een wat bijzondere. "U vraagt zich wellicht af wat u hier doet", vraagt de rechter haar retorisch, wat zij bevestigt. "U zit in hetzelfde dossier", antwoordt de rechter. Dat zou met name gaan om geld, waarbij zij een bedrag van 222.000 euro voor handen zou hebben gehad. Op haar zaak zal later apart worden teruggekomen, belooft de rechter. Er volgt een korte pauze. Rond 11.10 uur hervat de zaak.

10:35 | Verdachten zwijgen

De rechter maakt een rondje langs de verdachten die zich allen beroepen op hun zwijgrecht of verwijzen naar hun eerdere verklaring.

10:20 | Gevaar crystal meth

De rechter somt vanuit het dossier even wat feiten op die het gevaar van crystal meth tonen. De drugs waar het vandaag over gaat. Zo zou de dopamine die bij gebruik vrijkomt 3,5 keer zo hoog zijn dan bij cocaïne. "Het leidt tot een verlies van tijdsbesef en de behoefte om te eten of slapen. Veel afgekickte gebruikers vallen weer terug in het gebruik." De straatwaarde van een gram crystal meth zou de afgelopen jaren zijn afgenomen, maar nog altijd op 69 euro liggen. Terwijl de productie van een kilogram 7.500 euro zou kosten. Dat is veel goedkoper dan de 28.000 euro productiekosten voor een kilogram cocaïne, voegt een van de advocaten toe.

10:10 | Tenlasteleggingen

De OvJ heeft zojuist de tenlasteleggingen voor de zeven verdachten voorgelezen. Deze variëren iets per verdachte, maar bestaan uit de productie van synthetische drugs, voorbereidende handelingen daarvoor, deel uitmaken van een criminele organisatie, witwassen en de uitvoer van drugs naar Duitsland. "Van misdaad werd door de verdachten een gewoonte gemaakt", merkt de OvJ op.

10:05 | Het Lab in Arnhem

Drie Colombianen zijn vorig jaar veroordeeld tot celstraffen van vier en vijf jaar voor betrokkenheid bij het megadrugslab in Arnhem. Ze ontkenden tijdens de rechtszitting dat ze methamfetamine zouden hebben geproduceerd, maar op maskers en handschoenen is hun DNA aangetroffen.

Kijk naar beelden van de ontmanteling van het drugslab:

10:00 | Het lab in Achter-Drempt

Het lab in Achter-Drempt zat verstopt in een schuur achter een woonboerderij. Drie verdachten konden ter plekke worden aangehouden. Het ging om een Colombiaan, een Mexicaan en een Amerikaan. De drie zijn in hoger beroep veroordeeld tot celstraffen van 3 tot 4 jaar voor het maken van crystal meth.

09:50 | Vijf drugslabs

Het blijkt vandaag zelfs te gaan om vijf opgerolde drugslabs, in Arnhem, Achter-Drempt, Moerdijk, Willemsoord en Hauwert, vertelt de officier van justitie (OvJ). Er zou drie jaar onderzoek naar zijn gedaan.

09:40 | Internationaal gezelschap

Na de schoring hervat de zaak. De verdachten bestaan uit een zeer internationaal gezelschap. De vrouwelijke verdachte die aanwezig is, is geboren in Nederland en spreekt de taal ook goed. De aanwezige mannelijke verdachten komen uit Colombia, Ecuador en tweemaal Mexico.

09:35 | Technische onderbreking

Er wordt onderbroken omdat er problemen met het geluid blijken te zijn, waardoor de tolk niet goed hoorbaar is. De technische dienst gaat die problemen eerst verhelpen. Ook wordt er in de tussentijd gezocht naar een tweede tolk.

09:20 | Media-aandacht

Er is veel media-aandacht voor deze zaak. Naast mij onder meer schrijvende pers van de De Telegraaf en NRC.

09:15 | Verdachten komen op

Het is een goed gevulde zaal in deze grote zaak met zeven verdachten. Twee van hen zijn niet aanwezig. Een is ziek, meldt de advocaat. Een andere verdachte is om onduidelijke redenen afwezig gebleven. Alle zeven advocaten zijn wel aanwezig. Ook is er een tolk voor de deels Spaanstalige verdachten. Van de vijf aanwezige verdachten is er een vrouw en vier mannen. De zieke verdachte is ook een vrouw.

09:00 | Bergen crystal meth op tafel

Het drugslab in Arnhem werd in april 2021 opgerold. In een loods in Meinerswijk lagen bergen crystal meth op tafel met een straatwaarde van miljoenen euro's. Een jaar daarvoor, in mei 2020, was in Achter-Drempt een soortgelijke ontdekking gedaan. Daar vond de politie voor miljoenen euro's aan drugs en afgeleiden in een schuur.

Meer over

Deel dit artikel