- Geschreven door Huibert Veth, Omroep Gelderland
'Pablo Ice-cobar' dreigt 16 jaar de cel in te gaan om gigantische drugslabs
- Ankeiler: Tegen de hoofdverdachte in de zaak rondom de gigantische crystal meth-labs in onder meer Arnhem en Achter-Drempt is een gevangenisstraf van 16 jaar geëist.

ARNHEM - Tegen de hoofdverdachte in de zaak rondom de gigantische crystal meth-labs in onder meer Arnhem en Achter-Drempt is een gevangenisstraf van 16 jaar geëist. Het OM ziet de Mexicaan met de bijnaam 'Pablo Ice-cobar' graag voor de maximale termijn achter de tralies belanden. Tegen een Nederlandse hoofdverdachte is 12 jaar cel geëist. Vijf andere verdachten uit Mexico, Colombia, Spanje en Nederland kregen tussen 1 en 10 jaar aan strafeisen te horen.
De Nederlandse en Mexicaanse hoofdverdachten zouden een 'aansturende en coördinerende rol in de criminele organisaties achter meerdere drugslabs' hebben gehad. De productie van crystal meth, ook wel ice genoemd, is voor criminelen extreem lucratief, constateert het OM. "Zeker als Nederlanders en Zuid-Amerikanen hun kennis bundelen."
Pablo Ice-cobar waande zich kennelijk lange tijd onaantastbaar. Onder deze schuilnaam via het beveiligde EncroChat stuurde hij berichten als 'I have three labs in Holland. I am the biggest ice-producer in Europe. I will open two more in two weeks'. Een week na die laatste uitspraak zou EncroChat worden opgerold en de versleutelde communicatie in handen van de politie vallen.
Kookpannen van IKEA
Toch is het allemaal begonnen met 'ouderwets recherchewerk', meldt het OM. "Met een tip dat 'een Mexicaan in Nederland op zoek zou zijn naar een afgelegen locatie om een drugslab op te zetten'. Via het volgen van een telefoonnummer zien agenten hoe twee mannen met een Zuid-Amerikaans uiterlijk grote kookpannen kopen bij IKEA. En hoe een van hen achterin een Range Rover, liggend op de achterbank, van een terrein wordt weggereden. Maar voordat ze geïdentificeerd kunnen worden, zijn de Mexicanen het land alweer uit. De broer is nog steeds spoorloos."
In de strafeis voor Pablo Ice-cobar is onder meer meegewogen dat hij eerder in een Amerikaanse zaak al tot 9 jaar cel is veroordeeld voor drugshandel. Het belangrijkste contact van de 40-jarige Mexicaan zou de Nederlander zijn achter de schuilnaam 'dr. Tattoo'. Nadat zijn voorlopige hechtenis in 2022 werd geschorst, is de 42-jarige Hagenaar spoorloos. Hoewel hij niet in de rechtszaal verscheen, is zijn zaak gewoon behandeld en wordt tegen hem 12 jaar cel geëist.
Dr. Tattoo zou onder meer de grondstoffen voor de productie hebben aangeleverd, het afval hebben opgehaald, de crystal meth hebben afgenomen en allerlei betalingen hebben geregeld.
'Hoofdkok met coördinerende taken'
De 'koks' die in de verschillende labs op heterdaad werden aangetroffen, zijn eerder al voor meerdere jaren gevangenisstraf veroordeeld. Deze zaak ging om de leiding en aansturing van het geheel. Zo wordt er tegen een 42-jarige Mexicaanse 'hoofdkok met coördinerende taken' 10 jaar cel geëist. Ook zouden verschillende verdachten voor honderdduizenden euro’s hebben witgewassen.
"Duidelijk is dat álle verdachten de strafbare feiten voor eigen gewin – en dan ook alleen voor eigen gewin – hebben gepleegd", stelt de officier van justitie (OvJ). "Daarbij is geen enkele rekenschap gegeven van de mogelijke gevaren voor de omgeving zoals ontploffingsgevaar en de schadelijke effecten voor mens en milieu."
Mensen die zich hiermee inlaten, mogen fors worden bestraft
Crimineel geld wordt via deze praktijken onder meer gebruikt om het internationale criminele systeem te laten groeien door investeringen te doen voor nieuwe labs of ambtenaren om te kopen, constateert de OvJ. "Mensen die zich hiermee inlaten, mogen fors worden bestraft."
De uitspraak van de rechtbank wordt op 29 november verwacht.