Ankeiler: Het bestuur van Renkum heeft vastgesteld dat een herindeling van de gemeente de beste optie is voor de toekomst.

- Het bestuur van Renkum heeft vastgesteld dat een herindeling van de gemeente de beste optie is voor de toekomst. Wageningen is de populairste gemeente om mee samen te gaan, dat blijkt onder andere uit een enquête die verspreid is onder inwoners. “We hebben goede gesprekken gevoerd”, zegt burgemeester Agnes Schaap.

De gemeenteraad vroeg vorig jaar aan het Renkumse bestuur om vier toekomstscenario’s te onderzoeken. De gemeente heeft namelijk niet genoeg geld om de voorzieningen voor de inwoners in stand te houden. Inmiddels zijn de mogelijkheden onderzocht en daaruit blijkt dat samengaan met een andere gemeente voor Renkum op termijn de beste oplossing is. De nieuwe gemeente kan dan beter betrouwbare diensten verlenen en de voorzieningen onderhouden.

‘Wageningen is meest logische optie’

"Tijdens het onderzoek zijn er gesprekken gevoerd met omliggende gemeenten", verduidelijkt Schaap. "Maar we hebben ook enquêtes gehouden onder inwoners en ondernemers." Na deze inspanningen is gebleken dat samengaan met Wageningen het meest logisch is. De burgemeester legt uit: "Een groot aantal inwoners voelt zich meer verbonden met Wageningen dan bijvoorbeeld met Arnhem."

Daarnaast is het voor Renkum belangrijk om met een gelijkwaardige gemeente samen te gaan en Wageningen lijkt een geschikte partner. De gemeente Wageningen had nog niet eerder nagedacht over een herindeling en daarom zullen er in de toekomst nog meer gesprekken gevoerd worden.

Investeren in de gemeente

Hoewel het samengaan met een andere gemeente de beste optie is voor de toekomst van Renkum, betekent het niet dat de gemeente nu haar taken vooruitschuift. "We blijven investeren in de huidige organisatie en zullen niet achteroverleunen", aldus Schaap. De gemeente blijft functioneren zoals het nu doet. Want ook als een herindeling niet lukt moet de gemeente op eigen kracht verder kunnen.

Uit de enquête die verspreid is onder de inwoners van Renkum komt naar voren dat zij veel waarde hechten aan hun dorp. "Ze voelen zich verbonden met hun eigen dorp, dat zien wij maar al te goed en we vinden dat dat behouden moet worden", vertelt Schaap. Dus ook bij een herindeling blijf je in je eigen dorp wonen.

De conclusie van het onderzoek wordt eind november in de raad besproken. Zij zullen dan een beslissing nemen over de toekomst van Renkum.

Duizend ‘meepraters’ over toekomst Renkum

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel