Bevat Video: Video
Ankeiler: De wijk Alteveer-Cranevelt in Arnhem is benoemd tot de beste buurt van Nederland.

- De wijk Alteveer-Cranevelt in Arnhem is benoemd tot de beste buurt van Nederland. Uit een buurtonderzoek van Vrije Universiteit Amsterdam en Nextdoor, blijkt dat de bewoners uit deze wijk het meest tevreden zijn over hun buurt. Alteveer-Cranevelt ligt met een 8,9 ver boven het landelijk gemiddelde van een 7,5.

Een fijne omgang tussen buurtgenoten is wat een buurt écht prettig maakt. Dat toont het landelijk buurtonderzoek dat de Vrije Universiteit Amsterdam en Nextdoor deden. In Alteveer-Cranevelt is dat het geval: inwoners hebben veel vertrouwen in hun buurtgenoten.‘’Los van in wat voor wijk mensen graag wonen, is verbondenheid tussen mensen van groot belang’’, vertelt onderzoeker Jasper Muis van de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Daarbij gaat het er vooral om dat het contact aangenaam is, en niet zozeer hoe vaak er contact is, legt Muis uit. Dat kan Ingrid, inwoner van de wijk, bevestigen: ‘’Ik hoef maar achterom te lopen bij de buren, en ik krijg koffie.’’

Uit het onderzoek blijkt dat mensen vaak óf rust óf reuring waarderen. Maar in de winnende Arnhemse wijk, vind je beide. ‘’Vanaf Alteveer-Cranevelt fiets je zo naar het centrum, maar als je de andere kant op gaat ben je zo in de natuur. Zo zijn de wensen van rust én reuring te verenigen’’, aldus onderzoeker Muis. Inwoners van de wijk waarderen dat winkels, cafés en scholen nabij zijn, maar er ook rust, ruimte en groen is.

Daarbij ervaren zij bijna nooit overlast of criminaliteit. Ze voelen zich over het algemeen zeer veilig. ‘’Je wordt gerespecteerd, maar ook in de gaten gehouden’’ vertellen Jan en Annie, die al sinds de jaren 60 in de wijk wonen. Ze vertellen dat de buurt toen eigenlijk ‘’als een dorp in de stad was’’, en dat dit in al die jaren onveranderd is gebleven.

Nóg een Arnhemse wijk in de top 3

Niet één, maar liefst twee Arnhemse wijken staan in de top 3 beste wijken van Nederland. Vlak onder Alteveer-Cranevelt, op nummer twee, staat Burgermeesterwijk-Hoogkamp, die een 8,8 scoort. Op plek drie staat de buurt Caumerveld-Douve Weien in Heerlen. Als gemeente, scoort Arnhem niet zo bijzonder hoog. ‘’Het is opvallend dat er in Arnhem grote verschillen bestaan tussen wijken. Er zijn namelijk ook enkele slechtere buurten bij’’, legt Muis uit.

De buurten met de laagste beoordelingen in Nederland zijn Laakkwartier en Spoorwijk in ‘s-Gravenhage. Wat betreft het onderzoek: niet iedere buurt in Nederland is in aanmerking gekomen. Buurten waarin minder dan twintig inwoners de vragenlijst hebben ingevuld via de buurtplatform-app Nextdoor, zijn uitgesloten van het onderzoek.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Meer over

Deel dit artikel