Bevat Video: Video
Ankeiler: Op een klein incident na, is de demonstratie van de extreemrechtse NVU in het centrum van Arnhem zaterdag rustig verlopen.

- Op een klein incident na, is de demonstratie van de extreemrechtse NVU in het centrum van Arnhem zaterdag rustig verlopen. Op het Willemsplein hadden zich linkse tegendemonstranten verzameld, maar de politie hield beide partijen uit elkaar.

De Nederlandse Volksunie hield zaterdagmiddag een manifestatie op het Jansplein in Arnhem. De politieke partij, die overigens niet meedoet aan de Tweede Kamerverkiezingen, hoopt hiermee dat Nederlanders straks op rechtste partijen gaan stemmen tijdens aankomende verkiezingen. Ook waren er linkse tegendemonstranten aanwezig. Zij werden gescheiden van de NVU en mochten een tegengeluid laten horen op het Willemsplein.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de NVU in de Burgemeesterswijk zou manifesteren. Maar omdat er ook een hoop tegendemonstranten werden verwacht, had burgemeester Ahmed Marcouch vanwege veiligheidsoverwegingen de manifestatie verplaatst naar het centrum van Arnhem.

De tegendemonstranten stonden een uur voordat de NVU met de manifestatie begon al te protesteren op het Willemsplein. Daarmee wilden zij een tegengeluid laten horen en aan de NVU laten zien dat zij 'met meer zijn'. "Wij zijn tegen fascisme en racisme. Elke vorm die zodanig verschijnt in Arnhem, moeten wij tegenstand tegen bieden. Ook al is het maar een klein groepje mensen", vertelt initiatiefnemer Niels Otterman.

Vlak voor de manifestatie van de NVU op het Jansplein, kwamen twee rechtse sympathisanten naar de tegendemonstranten. De sympathisanten, die dus niet bij de NVU hoorden maar wel de partij steunen, wilden aantonen dat zij niet bang zijn voor hen.

'Oprotten'

Er werd onder meer met 'fascist' en 'nazi' naar de twee mannen gescholden. Ook werd er met een megafoon in hun oren geschreeuwd dat ze moesten 'oprotten'. Na een paar minuten greep de politie in en bracht de twee naar het gedeelte van de NVU.

Om twee uur begon de NVU met een betoog over de in hun ogen 'problemen van Nederland'. Wel werd dat een keer verstoord toen een vrouw in het gezicht van Constant Kusters, de Arnhemse voorman van de NVU, schreeuwde.

Verder is de dag rustig verlopen en heeft het winkelend publiek niet veel last gehad van de demonstraties.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Meer over

Deel dit artikel