- Geschreven door Sylvia Willems, Omroep Gelderland
Jongste raadslid Zevenaar 'toont LEF'
- Bevat Video: Video
- Ankeiler: 'Als je niet meespeelt, ben je nooit aan zet'. Dat is de lijfspreuk van Britte van Die uit Babberich. Pas 23 jaar oud, maar al met een lang cv.

ZEVENAAR - 'Als je niet meespeelt, ben je nooit aan zet'. Dat is de lijfspreuk van Britte van Die uit Babberich. Pas 23 jaar oud, maar al met een lang cv. Raadslid bij Lokaal Belang in haar woonplaats, ontwikkelaar van een lokaal en circulair voedselsysteem, student in Wageningen en nu ook nog lijstduwer voor de kersverse politieke partij LEF. Die jongerenpartij doet voor het eerst mee aan de landelijke verkiezingen. Hoog tijd voor een gesprek met deze bezige bij Britte.
We hebben afgesproken in het gemeentehuis van Zevenaar, voor Britte van Die geen onbekend terrein want als raadslid komt ze hier regelmatig. Wie is zij eigenlijk? En waarom zet zij zich politiek in?
Ze vertelt zelf: "Eigenlijk is het begonnen vanuit een conflict. Ik ben ook imker en had in mijn tuin in Babberich een bijenkast gezet. Toen kreeg ik te horen dat dit niet mocht omdat het een bouwwerk is. Ik was daar best boos over en ben toen gaan uitzoeken hoe dat precies zit. En zo kwam ik bij de partij Lokaal Belang uit en ben ik daar blijven hangen."
Kippen, vissen en planten
Vanuit de behoefte om dingen te veranderen en iets te betekenen in de wereld, ontwikkelde Britte van Die het kleinschalige, circulaire voedselsysteem FeelSprout. Dat deed ze tijdens haar afstuderen aan de Hogeschool Van Hall Larenstein in Velp: "Simpel gezegd zijn het een soort doe-het-zelfpakketten waarmee mensen op het platteland in hun eigen voedsel kunnen voorzien. Kippen, vissen en planten draaien in één kringloop en zo krijg je dus voedsel voor de mens. In eerste instantie was dit bedoeld voor India."
Inmiddels heeft Britte van Die deze onderneming verkocht en werkt ze aan andere dingen. Zo zette ze onder meer samen met vrienden een Indiaas restaurant op in Arnhem, deed een korte studie Politicologie aan de Radbouduniversiteit in Nijmegen. En sinds dit jaar studeert ze aan de Wageningen Universiteit het vak Sustainable Bussiness and Innovation. Rode draad is wel de wereld in beweging zetten en die te verbeteren.
Hoef niet in de tweede Kamer
"Dat is ook het doel van LEF", aldus Van Die. Deze nieuwe, politieke beweging zet de jeugd voorop en wil Nederland toekomstbestendig maken. Kinderen zijn daarvoor het uitgangspunt, aldus het programma van LEF. Britte van Drie staat op nummer 19 van LEF, een onverkiesbare plaats.
Sowieso is het nog maar de vraag of deze partij in de Tweede kamer komt. Waarom ze dan toch op deze lijst staat? Van Die: "Ik wil met mijn ervaringen mensen verder helpen, ook deze partij verder helpen. Ik hoef zeker niet zelf in de kamer, ben bewust lijstduwer."
Dan haar lijfspreuk: 'Als je niet meespeelt, ben je nooit aan zet'. Een spreuk die in deze tijd van stemmen, misschien wel van pas komt, want nogal wat mensen gaan helemaal niet stemmen en zijn hun vertrouwen in de politiek kwijt. Britte van Die snapt dat wel: "Ik wil jongeren vooral zeggen dat ze zich een beetje in moeten lezen, of wat filmpjes te kijken. Kijk naar wat partijen de afgelopen tijd hebben gedaan, wat ze bereikt hebben, niet alleen wat ze beloven."
Nederland is te klein
De tijd zit er voor nu op, Britte heeft college en stapt in Zevenaar op de trein naar Wageningen. De dagen zijn voor haar efficiënt volgepland. Met studie, lokale politiek, advies geven op het platform Onafhankelijke Politiek Nederland en nu dus de landelijke jeugdpartij LEF. Het bord met daarop de verkiezingsposter van LEF staat pontificaal vóór het stationsgebouw, lijst 22 is het. Britte van Die zal dus niet in de tweede Kamer komen. Wat ze wel wil? Ze vertelt het lachend voordat ze de trein instapt: "Werken bij een ambassade, daar mijn kennis inzetten op agrarisch vlak, misschien is Nederland wel te klein voor me."