Bevat Video: Video
Ankeiler: Inwoners uit Westervoort en omgeving hebben ideeën met elkaar uitgewisseld over duurzame kleding.

- Inwoners uit Westervoort en omgeving hebben ideeën met elkaar uitgewisseld over duurzame kleding. Dit gebeurde tijdens een zogeheten Kledingcafé in zalencentrum Wieleman, dat georganiseerd werd door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het ministerie wil namelijk van inwoners uit heel Nederland weten hoe ze omgaan met kleding en textiel.

"We gebruiken dit café om te kijken hoe we duurzaam met textiel kunnen omgaan", legt uit Afke van Rijn uit. Zij is directeur-generaal Milieu en Internationaal bij IenW en kwam namens het ministerie naar Westervoort toe. "We willen weten hoe inwoners denken over bewust en duurzaam omgaan met onder meer kleding."

Tijdens het Kledingcafé waren er zo’n 55 mensen aanwezig en werd er met elkaar gepraat, gelachen en naar elkaar geluisterd. "De één doet veel met tweedehands kleding en de ander weer niet", vertelt een deelnemer uit Arnhem. "Ieder heeft zijn eigen verhaal, dat is wat ik vooral terug hoor." Iemand anders laat weten dat zij juist al op de hoogte is op het gebied van duurzame kleding. "Maar...", zegt ze. "Ik vind het wel fijn om ervaringen te delen."

Vervuilende industrie

Het huidige programma over textielbeleid van het ministerie loopt volgend jaar af en er wordt gewerkt aan een nieuwe. Omdat textiel een vervuilende industrie is, wil het ministerie duurzaam omgaan met textiel. "Als we met z’n allen minder of anders kleding zouden kopen is dat beter voor het milieu en een besparing van je uitgaven", vertelt staatsecretaris Vivianne Heijnen. "Hoe we dit samen kunnen bereiken vragen we aan de mensen zelf. Daarom organiseerden we een Kledingcafé in Westervoort." Eerder vonden de gesprekken ook al in Rotterdam plaats, maar het ministerie wil ideeën horen uit verschillende delen van het land.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Meer over

Deel dit artikel