Ankeiler: Het is nog niet eerder vertoond in Gelderland, maar hier gaat het deze winter echt gebeuren: schaatsen ín de kerk in Doesburg.

- Het is nog niet eerder vertoond in Gelderland, maar hier gaat het deze winter echt gebeuren: schaatsen ín de kerk in Doesburg. De Grote of Martinikerk opent in december drie weken lang de deuren, met in het hart van het gebouw een heuse schaatsbaan. Ook in Duiven kan deze winter weer geschaatst worden.

De schaatsbaan in Doesburg komt in de kerk midden in de stad. De organisatie van de jaarlijkse Kerstmarkt heeft het voortouw genomen voor de schaatsbaan. Op zaterdag 9 december, op de dag dat ook de grote Kerstmarkt wordt gehouden, is de opening van de baan in de kerk. De baan is zo'n 100 meter groot en blijft er liggen tot en met 17 december. Op die laatste dag is ook de Winterfair in Doesburg.

Vrijkaarten voor alle basisscholen

Alle kinderen van de vier basisscholen in Doesburg en Angerlo mogen in die weken ook een keer gratis komen schaatsen met hun klas, aldus de organisatie. "Want ieder Doesburgs kind moet een keer geschaatst hebben in de kerk", aldus voorzitter Peter Boon van de stichting Kerstmarkt in Doesburg. Ook worden via de Voedselbank kaarten beschikbaar gesteld. Andere bezoekers betalen een klein bedrag.

Boon: "Het wordt echt heel mooi. Ons grote voorbeeld is Gouda. Daar ligt sinds 2018 elk jaar een ijsbaan in de Gouwekerk, de eerste plek waar ooit in een kerk geschaatst kon worden. Het is daar inmiddels een traditie, wie weet wordt dat hier in Doesburg ook, wij hopen het in ieder geval van wel."

In Duiven schaats je voor het goede doel

Duiven heeft voor de zestiende keer de Brilliant IJsbaan. Het was nog even spannend of er plek was dit jaar, want de vaste plek kan niet. Daarom komt de ijsbaan in Duiven dit jaar op de parkeerplaats bij voetbalvereniging DVV. De gemeente. Duiven stelt eenmalig 45.000 euro extra beschikbaar voor de bijkomende kosten. Naast vrij schaatsen zijn hier ook allerlei activiteiten zoals discoschaatsen en de jaarlijkse curling competitie.

Bijzonder aan de ijsbaan in Duiven is dat de opbrengsten 100 procent bestemd zijn voor het goede doel. Het meest belangrijke goede doel zijn de Liemerse minima-gezinnen uit de gemeenten Duiven, Westervoort en Zevenaar. Zij krijgen elk jaar een kerstpakket van de opbrengst. De ijsbaan wordt in z'n geheel gerund door vrijwilligers van de Stichting Winterevenementen Duiven. Deze ijsbaan is open van vrijdag 8 december tot en met zondag 7 januari 2024.