Bevat Video: Video
Ankeiler: Op het Velperplein in Arnhem staat een felgeel beeld van een in elkaar gedoken jongen.

- Op het Velperplein in Arnhem staat een felgeel beeld van een in elkaar gedoken jongen. Dit is een kunstwerk van Saskia Stolz en zij wil met dit beeld aandacht vragen voor zelfmoord onder jongeren.

Het kunstwerk ‘Stille Strijd’ reist heel Nederland door en is vanaf maandag 13 november drie weken lang in Arnhem te zien. Kunstenares Saskia Stolz vertelt waarom ze dit beeld heeft gemaakt: "Kunst in de openbare ruimte roept op tot een gesprek, zelfs tussen mensen die elkaar niet kennen."

Stolz sprak een tiental jongeren die in het verleden één of meerdere suïcidepogingen deden. "Zij gaven aan dat het moeilijk is om te praten over hun gevoelens. Er ligt niet alleen een taboe op, maar ze voelen ook echt angst voor het onderwerp. Wanneer je depressief bent en je kunt er niet over praten, dan kun je in een sociaal isolement terecht komen", aldus de kunstenares. Dit isolement moet volgens haar juist doorbroken worden en daarom vindt ze het belangrijk om het gesprek te starten over suïcide onder jongeren.

De Arnhemse wethouder Maurits van de Geijn vindt deze aandacht ook een goede zaak. Eén op de drie jongeren die overlijden, komt om het leven door zelfdoding, weet Van de Geijn. Daarnaast zijn het twee keer zoveel jongens als meisjes. "Daar moeten we iets aan doen", aldus de wethouder. "Ik hoop van harte dat dit kunstwerk aanleiding is om met jongeren in gesprek te gaan."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Meer over

Deel dit artikel