Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Zo moet Food Village eruit gaan zien (Ten Brinke). Foto: Ten Brinke
Ankeiler: Eigenlijk had het al klaar moeten zijn, de zogeheten Food Village aan de rand van het bedrijventerrein langs de Rivierweg in Duiven.

- Eigenlijk had het al klaar moeten zijn, de zogeheten Food Village aan de rand van het bedrijventerrein langs de Rivierweg in Duiven. Een waar walhalla voor mensen die snel iets willen eten of echt even willen gaan zitten. Want in Food Village komen twaalf fastfoodfilialen en restaurants. Waarom het er nog niet is, ondanks de vergunningen? Dat ligt aan de elektriciteit, of eigenlijk het gebrek aan stroom. Net als bij zoveel andere bouwprojecten, lukt het Liander niet om snel stroom aan te leggen.

Het terrein maakt op zijn zachtst gezegd een desolate indruk. Een grote vlakte van kleigrond, met witte zandzakken aan de randen en een groot bouwhek eromheen. We staan bij de voormalige vuilstort, ook wel de Bult van Putman genoemd, op de grens van Duiven en Westervoort.

Projectontwikkelaar Erwin Slot van bouwbedrijf Ten Brinke is al een tijdje niet meer ter plekke geweest: "Het had hier nu eigenlijk heel druk moeten zijn, de grootste eetplek van Nederland in deze vorm." Maar in plaats daarvan staat er nog niks.

Food Village zorgt voor honderden nieuwe banen

En daar baalt ook burgemeester Huub Hieltjes van de gemeente Duiven van: "Het is echt balen, want het bedrijventerrein hier met onder meer Ikea, Hornbach, Intratuin en andere grote winkels trekt jaarlijks zo'n zes miljoen bezoekers. Met de komst van Food Village zouden bezoekers langer kunnen blijven en dat zorgt ook voor meer werkgelegenheid. Naar schatting zorgen de restaurants samen voor 150 voltijds arbeidsplaatsen, oftewel 400 parttime banen. En dat is ook belangrijk voor de gemeente."

Zo moet het er uiteindelijk uit komen te zien:

Zo moet Food Village eruit gaan zien (Ten Brinke) - Foto: Ten Brinke

Liander is verantwoordelijk voor de aanleg van het stroomnet. Overal in Gelderland lopen inmiddels bouwprojecten vertraging op, doordat de aansluitingen op zich laten wachten, ook in Duiven dus. Woordvoerder Heleen Makkinga van Liander laat weten: "We verwachten - onder voorbehoud - eind dit jaar met de werkzaamheden te kunnen starten en we doen er alles aan om in het laatste kwartaal van 2024 het netwerk in bedrijf te kunnen nemen."

Geen garantie

Maar Liander heeft niet overal invloed op. "Denk aan de strengere stikstofregels, de weersomstandigheden en de toestemming van grondeigenaren voor bijvoorbeeld het plaatsen van transformatorhuisjes. Dat maakt dat we de planning zoals aangegeven niet 100 procent kunnen garanderen."

Erwin Slot van bouwbedrijf Ten Brinke baalt ondertussen als een stekker: "De vergunningen zijn rond, het bodemonderzoek is gedaan en de grond is schoon. Alle partijen zijn er klaar voor, het is alleen wachten op de aanleg van het stroomnet. Als we de graafmachines zien die de kabels gaan leggen, dan gaan we ervan uit dat het goed komt."