Ankeiler: Er is hoogwater onderweg vanuit Zwitserland en Duitsland.

- Er is hoogwater onderweg vanuit Zwitserland en Duitsland. Dat betekent dat aanstaande vrijdag in Arnhem acht cruiseschepen met in totaal 1400 asielzoekers tijdelijk verhuizen van de Rijnkade naar de Nieuwe Havenweg. Dat bevestigt de gemeente Arnhem, nadat overrompelde bedrijven graag meer duidelijkheid wilden.

De schepen kunnen ter bescherming van de bewoners, de schepen zelf en de kade niet met hoogwater aan de Rijnkade liggen. Het hoge waterpeil kan de schepen dan op de kade stuwen. Daarnaast zijn allerlei veilige aansluitingen van en naar de cruiseschepen, zoals stroom, niet meer mogelijk.

Havenmeesters hebben via Industriepark Kleefse Waard (IPKW) en de Stichting Arnhemse Bedrijventerreinen (StAB) de grotere bedrijven langs het water aan de Nieuwe Havenweg op de hoogte gesteld dat het hoogwaterprotocol in werking komt. Met de komst van de acht cruiseschepen komt er ook beveiliging en toezicht, en wordt er gebruikgemaakt van een slagboom.

Ondernemers overrompeld

Meerdere bedrijven hoorden via de tamtam over de verhuizing en voelden zich begin deze week overrompeld. "Ook omdat in een rondgaand hoogwater verhuisplan een criterium ontbrak voor een terugkeer naar de Rijnkade", zegt Floris Rhemrev van Farmusol, die bij de StAB de belangen van de Nieuwe Havenweg in de gaten houdt. Verschillende bedrijven vreesden volgens hem dat de verhuizing permanent zou zijn.

"Dat is niet het geval", legt woordvoerder Leon Boelens van de gemeente uit. "Zodra het hoge water weer tot onder de Nieuwe Kade is gezakt, volgt een inspectie en kunnen de schepen 24 uur later weer terugverhuizen."

Slagboom

Roel van Stijn, die een autoservicebedrijf runt, zei te vrezen dat dertig tot vijftig klanten per dag niet meer makkelijk bij zijn bedrijf kunnen komen vanwege de slagboom. Die vrees is volgens de gemeentewoordvoerder niet nodig. "Iedereen kan er gewoon in en uit. We doen het met name omdat er veel meer voetgangers in het gebied achter de slagboom zullen lopen."

Parkeren

Volgens woordvoerder Boelens zijn belanghebbende bedrijven die langs het water zitten, uitgenodigd om details te bespreken van het hoogwater verhuisplan, zoals waar auto's en fietsen van de 1400 bewoners worden geparkeerd.

Woensdag gaat er een brief uit naar de bedrijven bij de Nieuwe Haven. Wat ondernemer Floris Rhemrev betreft had het plan eerder met de ondernemers besproken kunnen worden.

Deel dit artikel