Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Nikki bij het Gelders verkiezingsdebat. Foto: Rozet
Ankeiler: "Dat zijn stevige uitspraken", reageert VVD'er Christianne van der Wal tijdens het Gelders verkiezingsdebat op het pleidooi dat Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA) eerder deze week bij Omroep Gelderland hield.

- "Dat zijn stevige uitspraken", reageert VVD'er Christianne van der Wal tijdens het Gelders verkiezingsdebat op het pleidooi dat Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA) eerder deze week bij Omroep Gelderland hield. Zij wil er 'alles aan doen' om te voorkomen dat de partij van Van der Wal opnieuw in een kabinet komt. "Wij gaan er alles aan doen om dát te voorkomen", kaatst de demissionair minister de bal terug.

Westerveld laat weten niets van haar woorden terug te nemen. Die hebben volgens haar ook alles te maken met het eerste debat van de avond in het Arnhemse Rozet waar donderdag alle hoogstgeplaatste Gelderlanders van de kieslijsten met elkaar de verbale strijd aangingen. "Als we kijken naar de ongelijkheid, dan zien we dat die enorm is toegenomen", nam Westerveld een voorschot op de stelling: 'De kloof tussen arm en rijk is veel te groot in Nederland. Er moet stevig worden ingegrepen om die te verkleinen.'

Winnaar begrijpelijke taal

Later in het debat zou Westerveld door ervaringsdeskundige met een verstandelijke beperking Nikki worden aangewezen als politicus die tijdens het debat het beste in begrijpelijke taal sprak. Vooraf had Nikki met haar mede-ervaringsdeskundigen van het Arnhems Platform Chronisch Zieken en Gehandicapten (APCG) al geholpen de stellingen voor de avond in begrijpelijke taal te formuleren.

Nikki bij het Gelders verkiezingsdebat. - Foto: Rozet

Dat een debat als dit voor iedereen te begrijpen is, is belangrijk, vindt Nikki. "Anders zit je hier en je snapt gewoon niet wat ze zeggen. Terwijl het ook voor ons is. Het moet voor heel Nederland begrijpelijk zijn."

Hoewel het debat volgens Nikki over het algemeen goed te volgen was, mochten sommige politici van haar wel wat langzamer praten. Ook werde er een aantal keren te moeilijke woorden als 'belastingvrije voet' en 'inflatie' gebruikt, zag Nikki. Afkortingen en uitdrukkingen als 'financieel door het ijs zakken' kunnen wat Nikki betreft beter niet worden gebruikt. "Niet goed?", reageert Van der Wal die zich ervan bewust is de laatste uitdrukking gebruikt te hebben. De VVD-kandidaat zal de tip ter harte nemen.

Fel debat

Wat feller werd het toen Olger van Dijk van NSC werd geconfronteerd met de vraag of Pieter Omtzigt nu wel of niet de geschikte premierskandidaat is als zijn partij de grootste wordt. "Dat is oude politiek en daar doen wij niet aan mee", reageerde Van Dijk. Om zich na hoorbare teleurstelling uit het publiek over dat antwoord tot de zaal te richten: "Wij vinden dat het over de Tweede Kamer moet gaan. We hebben de afgelopen jaren gezien dat het misgaat, omdat de Kamer een lam was. Die moet weer een leeuw worden, zoals Pieter Omtzigt. Daar mogen er wel meer van komen."

Mocht je nog twijfelen over jouw keuze volgende week, of overweeg je om jouw stem op een Gelderse kandidaat uit te brengen? Kijk het volledige debat dan hier terug:

Deel dit artikel