Ankeiler: Wie in Arnhem aan een nieuwbouwproject wil beginnen, zal bij de bouw vanaf nu rekening moeten houden met de natuur en het klimaat. Anders krijg je geen toestemming.

- Wie in Arnhem aan een nieuwbouwproject wil beginnen, zal bij de bouw vanaf nu rekening moeten houden met de natuur en het klimaat. Anders krijg je geen toestemming. Hoeveel extra kosten dat precies voor ontwikkelaars oplevert, blijft onduidelijk. Toch verwacht wethouder Cathelijne Bouwkamp geen verdere stagnatie van bouwprojecten. "Je bespaart miljarden euro's aan kosten in de toekomst"

Arnhem wil dit regelen via een puntensysteem. Dat was er al voor natuurmaatregelen, zoals nest- en schuilplekken voor dieren. Een bouwer kan dan kiezen uit een aantal maatregelen waarmee diegene punten scoort. Er moet een minimaal aantal punten worden behaald om een vergunning te krijgen.

Daar voegt Arnhem nu klimaatmaatregelen - die betrekking hebben op hitte, droogte en wateroverlast - aan toe. Je moet dan denken aan meer groen, gevelgroen en groene daken, legt Bouwkamp uit. "Maar met een tuin op het zuiden kan een zonwering ook punten opleveren. Dat is misschien niet groen, maar komt wel de leefbaarheid ten goede."

'Zal een hypotheek niet op klappen'

Die maatregelen gaan natuurlijk geld kosten, erkent Bouwkamp. De gemeente rekent voor dat dit minimaal 1000 euro per woning zal zijn. Volgens Bouwkamp een bedrag waarop een hypotheek voor een woningzoekende niet op zal klappen. Bovendien zouden mensen ook bereid zijn om meer te betalen voor een woning die klimaatadaptief en natuurinclusief is gebouwd.

Maar afhankelijk van onder meer de grootte van het bouwproject, de hittestress in het gebied en het type gebouw of woning, kunnen er meer punten nodig zijn. Wat dit doet met de kosten per woning, daar zegt de gemeente desgevraagd niets over. "We verwachten passende prijzen. Mochten die te hoog zijn, kunnen we dat volgend jaar direct weer in de evaluatie meenemen", laat een woordvoerder weten.

'In overleg dingen oplossen'

Toch is Bouwkamp niet bang voor extra stagnatie in bouwprojecten in de toch al overspannen woningmarkt. "Als dat wel het geval is en ontwikkelaars kunnen aantonen wat die extra kosten zijn, dan komt dat direct bij ons op tafel en kijken we ernaar. In overleg met ontwikkelaars en met goede wil, kun je die dingen met elkaar oplossen."

Bovendien zijn de bouwende partijen in dit proces meegenomen, benadrukt Bouwkamp. Een aantal waren positief, maar sommigen vonden het ook spannend en vragen zich af of de ambities van de gemeente nog te doen zijn, zag Bouwkamp. "En degenen die hier geen zin in hebben, zijn vast chagrijnig."

Eerste van Nederland

De Arnhemse maatregelen volgen op een advies van het ministerie om hier nu al zoveel mogelijk invulling aan te geven vooruitlopend op landelijke wet- en regelgeving. Arnhem stelt de eerste gemeente van Nederland te zijn die dat ook doet.

"Het klimaat verandert", ziet Bouwkamp. "Het wordt droger, heter en soms juist natter." Door daar bij de bouw al rekening mee te houden, scheelt dat volgens haar juist 'enorme kosten' in de toekomst, wanneer je achteraf maatregelen door zou moeten voeren. "Dan praat je echt over miljarden."