Ankeiler: Wat dreef de 34-jarige verdachte Veysel Ü. uit Rozendaal toen hij maart vorig jaar de broers Hüseyin (62) en Ali (57) Torunlar doodschoot in een McDonald's in Zwolle?

- Wat dreef de 34-jarige verdachte Veysel Ü. uit Rozendaal toen hij maart vorig jaar de broers Hüseyin (62) en Ali (57) Torunlar doodschoot in een McDonald's in Zwolle? Onder toeziend oog van onder meer ouders met kinderen en veelal jonge medewerkers. Welke impact heeft dat op de nabestaanden? En welke strafeis volgt daaruit? Dinsdag en donderdag is de inhoudelijke behandeling van deze zaak. Verslaggever Huibert Veth is erbij en houdt je op de hoogte via dit liveblog.

Wat dreef de 34-jarige verdachte Veysel Ü. uit Rozendaal toen hij maart vorig jaar de broers Hüseyin (62) en Ali (57) Torunlar doodschoot in een McDonald's in Zwolle? Onder toeziend oog van onder meer ouders met kinderen en veelal jonge medewerkers. Welke impact heeft dat op de nabestaanden? En welke strafeis volgt daaruit? Dinsdag en donderdag is de inhoudelijke behandeling van deze zaak. Verslaggever Huibert Veth is erbij en houdt je op de hoogte via dit liveblog.

14:55 | Einde voor vandaag

Het is meteen het slotstuk van vandaag. Donderdag om 9.30 uur gaat de zaak verder en houd Omroep Gelderland u opnieuw via dit liveblog op de hoogte. Dan zal ook de strafeis duidelijk worden.

14:50 | Good cop/bad cop

Een vrouwelijke rechter neemt het vervolgens op wat zachtere toon over. Het lijkt een schoolvoorbeeld van de good cop/bad cop-methode. En met enig effect. Al is het opnieuw niet veel wat Veysel loslaat. "Ik heb veel spijt van alles", mompelt hij. "Wat bedoelt u met alles?", vraagt de rechter. "Waar ik van word verdacht", antwoordt Veysel. "Waarom?" Er volgt een lange stilte zonder antwoord. "Voor wie?", probeert de rechter nog een keer. "Voor iedereen", besluit Veysel.

14:45 | 'Vieze kankerjustitie'

Een van de rechters houdt Veysel voor dat hij hem moeilijk te peilen vindt. "Wie is de echte Veysel?", vraagt hij zich af. De rechter vertelt over de bezoeken die zijn vrouw en kinderen bij hem kwamen doen in de PI. In het bijzijn van zijn kinderen zou Veysel daar dingen hebben gezegd als: "Vieze kankerjustitie. Verkrachten mij hier." Nu zit justitie hier en zegt u steeds 'geen commentaar', werpt de rechter hem toe.

14:40 | Waanstoornis of psychotische stoornis

Omdat er over mogelijke psychische stoornissen of beperkingen geen harde conclusies te trekken waren, was het advies om nader onderzoek te doen in het PBC. Daaraan heeft Veysel niet meegewerkt, constateert de rechter. Wel is gezien dat hij vaak luid praat, geagiteerd reageert en beledigend is richting medewerkers. Hij zou meermaals hebben gezegd dat hij justitie wil irriteren. "De rigide wijze waarop u medewerkers dwars wilt zitten, doet bizar aan", vertelt de rechter vanuit de observaties in de PI. "U gaat zelfs in een vervuilde cel zitten om hen dwars te zitten", spreekt zij Veysel toe. Er wordt dan ook gedacht aan een waanstoornis of psychotische stoornis die hij zou hebben ontwikkeld.

14:35 | Zwakbegaafd

Bij Veysel is een IQ van 54 vastgesteld, vertelt de rechter. Dat is van een zwakbegaafd niveau. Dat past volgens haar niet bij iemand die een eigen bedrijf runt en diploma's heeft. Dat kan volgens de rechter wel worden verhuld door een gestructureerde omgeving. "Dat het beter lijkt dan het is."

14:10 | Pauze

Er wordt gepauzeerd tot 14.30 uur.

14:05 | Veysel geëmotioneerd

Na het aanhoren van alle verhalen van en namens de nabestaanden, is Veysel zichtbaar geëmotioneerd. Hij zegt er verder niets bij.

14:00 | 'Leugens in media'

Ook de media worden door de zoon van Ali toegesproken. Daar zijn leugens te lezen, stelt hij. "En we weten wie de mensen zijn die die leugens hebben verspreid." De slachtoffers zijn volgens hem geen onderwereldfiguren. "We snappen dat het jullie werk is. Maar maak het ons nu niet moeilijker dan het al is", spreekt hij de media toe.

13:55 | 'Je hebt ons allemaal vermoord'

Een zoon van Ali spreekt zelf. "In tien seconden veranderde mijn leven in een nachtmerrie", neemt hij ons mee terug naar het moment dat hij hoorde van de moord op zijn vader en oom. "Dat nu steeds te moeten herhalen doet mij veel pijn. Zij waren onze steun en toeverlaat. Het waren lieve, begripvolle mensen. Altijd behulpzaam."

De zoon maakt duidelijk dat Veysel niet alleen Ali en Huseyin heeft vermoord, maar ook hun familie. "Je bent de moordenaar van ons allemaal. We zijn niet meer dezelfde. We leven, maar wat is dat als je niet meer compleet bent."

13:50 | 'Laffe moordenaar'

Ook Ozan laat zijn advocaat namens hem spreken. Er worden volgens hem leugens verspreid over hem en zijn familie. "Verdachten en getuigen hebben mij en mijn familie belasterd." Toch zal 'geen enkele reden' de daad van Veysel veranderen, laat Ozan hem weten. "Je bent een laffe moordenaar." Als Ozan namelijk ergens bang voor zou zijn, was hij hier niet geweest en had hij niet op alle vragen antwoord gegeven, redeneert hij zelf. "Het gaat erom dat mijn vader en oom zijn vermoord. Dat dat te maken heeft met bedreigingen vanuit mij, is gewoon niet waar."

13:47 | 'Verschrikkelijk'

En opnieuw spreekt Veysel enkele woorden. "Verschrikkelijk voor de nabestaanden", reageert hij op hun verhaal.

13:45 | 'Opa komt niet meer terug'

Huseyin is zachtaardig en heeft een positieve insteek, weet de advocaat. "Hij zorgde eerst voor een ander en daarna voor zichzelf. Het was een familie- en gezinsman die genoot van zijn grote familie. Mensen waren vaak jaloers op zo'n betrokken vader en opa." Laatst vroeg zijn kleindochter waar opa bleef, vertelt de advocaat. "Hoe leg je een kleinkind uit dat opa niet meer terugkomt", vraagt de advocaat retorisch. "Ze luistert nog regelmatig naar de spraakberichten die hij haar vaak stuurde."

13:42 | 'Tal van mogelijkheden'

De familie gelooft er niets van dat Huseyin de verdachte heeft bedreigd, laat de advocaat van de nabestaanden van Huseyin weten. "In geen enkel bericht van hem is een boze ondertoon terug te vinden. Hoe er dan gedreigd zou zijn, wordt op geen enkele manier duidelijk."

Volgens de advocaat waren er voor Veysel tal van mogelijkheden om uit de situatie te komen. "Een civiele procedure of naar de politie stappen bijvoorbeeld." In plaats daarvan beroofde Veysel twee mensen van het leven, maakt de advocaat duidelijk. "Twee mannen die nooit meer thuiskomen."

13:40 | 'Zout in de wonden'

De advocaat van de nabestaanden van Huseyin laat allereerst weten dat de houding van de verdediging, ondanks dat deze hun recht is, voor de nabestaanden zout in de toch al grote wonden strooit. Hij eist een geldbedrag namens zijn weduwe en kinderen. Voor de thuiswonenden kinderen is dat bedrag hoger.

12:35 | Lunchpauze

Tot 13.30 uur is het pauze. Daarna mogen betrokken gebruikmaken van hun spreekrecht en zullen we onder meer nabestaanden aan het woord horen.

12:30 | 'Vreselijk'

Voor het eerst vandaag zegt Veysel iets. "Vreselijk", reageert hij op de vraag van de rechter wat hij vindt van de beelden. Een andere rechter constateert dat hij niet keek tijdens het tonen van de beelden. "Is het te confronterend?." Veysel zwijgt weer.

12:20 | Heftige beelden

De rechter laat camerabeelden zien uit de McDonald's. Het schieten zelf is niet te zien, maar de reacties van personeel en bezoekers zijn heftig genoeg om te zien, wanneer je je realiseert waar zij op dat moment mee geconfronteerd zijn.

Er is te zien hoe mensen op het moment van schieten schrikken en over de balie heen springen. Een klein kind rent door de zaak. Mensen rennen naar buiten. Even later loopt Veysel rustig door de deur naar buiten. Op een andere camera is te zien hoe ouders met kinderen wegrennen. Een moeder pakt haar kind op de arm en sleurt de andere kinderen met zich mee.

12:10 | Geheugenverlies

Over wat zich in de McDonald's heeft afgespeeld rondom het schietincident, heeft Veysel verklaard zich niets meer te herinneren. De rechter stelt dat uit onderzoek blijkt dat het zelden gebeurt dat mensen zich bij dit soort heftige gebeurtenissen daadwerkelijk niets meer kunnen herinneren. "We kunnen het niet uitsluiten, maar het is wel opmerkelijk", constateert de rechter.

12:05 | 'Gooide kinderen onder de bank'

De rechter leest verschillende verklaringen voor van mensen die tijdens de moorden in de McDonald's waren. Een vrouw zou hebben aangegeven een man met een pistool te hebben zien staan en op dat moment 'haar kinderen onder de bank te hebben gegooid'. Vervolgens hoorde zij acht à tien schoten.

Andere verklaringen variëren van mensen die voor het schietincident niets is opgevallen tot mensen die aangeven dat het gezelschap 'heftige discussies' had. Een man zou zijn pistool op twee mensen hebben gericht op amper een meter afstand, het leek heel doelbewust en het was een geoefend schutter, zijn enkele van de verklaringen van de ooggetuigen.

11:57 | Psychische gesteldheid Veysel

Bij de hervatting van de zitting neemt een van de advocaten van Veysel het woord. Zij geeft aan dat zij de vragen van de rechtbank snapt en ook dat het zwijgen van haar cliënt tot irritatie leidt.

Een van de redenen daarvoor is de psychische gesteldheid van Veysel, stelt de advocate. "Hij zit op dit moment niet voor niets in het PBC en krijgt zware medicatie." Volgens de rechter zijn er wel vaker mensen bij een zitting met een moeilijke psychische gesteldheid die wél vragen beantwoorden. Uiteindelijk is dit een keuze van de verdediging, constateert de rechter. De vragen moeten volgens haar wel worden gesteld.

11:31 | Pauze

Er wordt een half uurtje gepauzeerd om videobeelden klaar te zetten die de rechter wil laten zien.

11:30 | 'Niets in dossier'

De OvJ richt zich nu tot Veysel. Er zit volgens hem niets in het dossier waaruit blijkt dat Huseyin hem bedreigde, zoals Veysel verklaarde. "Dus moeten we het er misschien wel op houden dat Huseyin u niet bedreigde", stelt de OvJ. "Verwijzen naar wat u bij de politie heeft gezegd, snijdt geen hout. Want u heeft daar over verschillende zaken niet verklaard", houdt de OvJ hem voor. Veysel blijft zwijgen.

11:25 | 'Hij is zo vernederd'

De rechter haalt een andere getuige aan die zou hebben gezegd dat Veysel een echte zakenman is. "Kun je je voorstellen dat hij zo is vernederd? Hij heeft zo veel geld verloren aan Ozan en zijn familie", zou deze getuige hebben gezegd. "Die trots. Is dat het geweest?", vraagt de rechter aan Veysel. Wederom stilte.

11:22 | 'Nederland gaat het zien'

Een andere rechter neemt het over. In het Pieter Baan Centrum (PBC) zou Veysel volgens haar hebben gezegd dat op de zitting 'Nederland het gaat zien'. Veysel zou naar eigen zeggen onschuldig zijn. "U wordt nu twee moorden verweten", houdt de rechter Veysel voor, die zich tot nu toe hult in stilzwijgen. "Wat gaat Nederland vandaag zien? Een moordverdachte die niets gaat verklaren?", wil de rechter weten. "En waarom knikt u regelmatig tijdens de zitting?" De rechter laat vervolgens een lange stilte vallen waarin Veysel niets zegt. Zelfs niet 'ik blijf bij mijn verklaring' wat we vandaag nog wel regelmatig horen, waarmee hij de verklaring bedoelt die hij bij de politie heeft afgegeven.

11:20 | 'Kijk me aan'

Een van de rechters richt zich tot Veysel en vraagt of hij hem daarbij aan wil kijken. De verklaringen van Veysel gaan volgens hem 'diverse richtingen op'. "Snapt u dat dat voor ons lastig is", vraagt hij aan Veysel. Die antwoordt niet. Wat gebeurde er in de vier tot vijf uur na de moorden voordat Veysel zich in Deventer op het politiebureau meldde, wil de rechter onder meer weten. Veysel antwoordt niet.

11:15 | Vader Veysel

De vader van Veysel zou hebben verklaard dat Veysel gezond is, ook geestelijk. Voor hem zou het onverwacht zijn geweest wat er is gebeurd. Over een ontmoeting die hij had met Ali vertelt de vader van Veysel dat deze tegen hem zei dat Ozan een netwerk heeft dat 'alleen maar slecht voor hem is', vertelt de rechter. Veysel zou er volgens Ali financieel slecht voor hebben gestaan, maar in september een investering van 8 ton terug kunnen krijgen.

11:10 | Echtgenoot Veysel

Ook de echtgenoot van Veysel is verhoord. Op dat moment zou zij volgens de rechter nog helemaal niet goed weten wat er speelt. Over conflicten van haar man, had zij nog nooit gehoord. Nadat zij in het verhoor werd geconfronteerd met waar Veysel van wordt verdacht, zou zij hebben gezegd dat als Veysel zichzelf heeft gemeld en bekend hij het dan wel heeft gedaan.

11:05 | Verlies moeilijk

Ook zou Ozan hebben verklaard hoe moeilijk hij het verlies van zijn vader en oom vindt. De geruchten die rondom de moorden de ronde deden vallen hem bovendien zwaar. Ozan vertelt volgens de rechter over een gesprek tussen Ali en de vader van Veysel waarin die laatste zou hebben gezegd dat Veysel 'op het verkeerde pad is'.

11:00 | Ozan ontkent

De rechter leest voor uit verklaringen van Ozan waarin hij de bedreigingen en afpersingen ontkent. Ook ontkent hij de grote rol van Ali en Huseyin. De bedreigingen zouden volgens Ozan juist van Veysel komen. Zijn vader en oom zouden zijn vermoord, omdat Veysel een hele hoge rente wilde op zijn investeringen.

10:50 | Video met dames

De rechter vertelt over berichten waarin Ozan aan Veysel laat weten dat als zijn vader nog een keer wordt gebeld, zijn vrouw gebeld zou worden en hij aan haar video's zou laten zien. Dat zou gaan om een avond waarop beiden bij elkaar waren en ook dames aanwezig waren.

10:45 | Doel fatale afspraak

De rechter vraagt zich af wat nu precies het doel was van de afspraak op 30 maart vorig jaar in de McDonald's, waarop Veysel de vader en oom van Ozan dood zou hebben geschoten. Vanuit de berichten lijkt het er volgens de rechter op dat het zou gaan om een fout die Veysel zou hebben gemaakt en waarvoor hij excuses moest maken. Dat vindt zij lastig te rijmen met de verklaring van Veysel dat hij tijdens dat gesprek ernstig is bedreigd door de broers Torunlar en er iets bij hem is geknapt. Veysel reageert niet.

10:40 | Familie-eer

De rechter wil van Veysel weten in hoeverre familie-eer een rol speelde in het conflict. Veysel zou volgens Ozan zijn moeder en zus hebben uitgescholden, blijkt uit berichten. Vervolgens zou Ozan hem weer hebben uitgescholden. Veysel wil opnieuw niet reageren.

10:25 | Bedreigingen

De rechter vertelt dat Hüseyin een bemiddelende rol lijkt te willen spelen in het financiële conflict tussen zijn neef Ozan en Veysel. Ozan stuurt berichten naar Veysel. "Heb je mijn oom gebeld? Nu is het afgelopen met je meneertje Veysel. Je bent naar mijn familie gegaan." En ook: "Ook als het mijn dood wordt, zal ik jou het leven zuur maken." In andere berichten zou Ozan over Veysel zeggen: "Ik zweer in Istanboel op mijn moeder dat ik hem in Nederland wel neer laat schieten."

10:15 | Flinke bedragen

De rechter noemt verschillende transacties van Veysel en het bedrijf van Veysel, de groothandel in Velp, naar rekeningen van met name Ali Torunlar. Het gaat om bedragen van steeds tussen de 30.000 en 70.000 euro. De rechter vraagt zich af waarom Veysel doorging met het overmaken van geld, ook op het moment dat hij dreigende berichten ontving vanuit de familie Torunlar en besefte dat het met het geld 'niet meer goed ging komen'. Veysel wil niet reageren.

10:05 | Tenlastelegging

De officier van justitie (OvJ) herhaalt nog even waar Veysel van wordt verdacht. Hij zou de broers van het leven hebben beroofd door een of meerdere kogels te hebben afgevuurd. Het OM meent dat dit met voorbedachte rade is gebeurd.

10:00 | Veysel is aanwezig

De zaak start. Veysel is aanwezig. Hij zit licht achterover in zijn stoel en draagt een witte trui met daaroverheen een zwarte bodywarmer met capuchon. Ook kinderen van nabestaanden zijn aanwezig. Een van hen kondigt aan te gaan spreken. De rechter vraagt aan de zaal om vandaag de kalmte te bewaren, ook als er dingen aan de orde komen die emoties oproepen.

09:45 | Veel belangstelling

De zaak die om 9.30 uur zou starten heeft enige vertraging. Vermoedelijk vanwege de vele files vanmorgen waar verschillende mensen last van zullen hebben gehad. Het is duidelijk dat er veel belangstelling is voor deze geruchtmakende zaak. De volledige nationale en regionale pers is aanwezig. Ook is er veel politie in het Zwolse gerechtsgebouw.

09:00 | Waar gaat deze zaak ook alweer over?

Elf kogels brachten de beide broers op 30 maart 2022 om het leven in het volle fastfoodrestaurant. Nog diezelfde avond meldt Ü zich op het politiebureau waar hij bekent de schutter te zijn geweest. De zoon van een van de slachtoffers lijkt een belangrijke spil in het verhaal. Ü zou hem grote bedragen met deels geleend geld hebben gegeven om te investeren. Het zou gaan om ten minste een miljoen euro, waarvan een deel mogelijk uit misdaad afkomstig is.