Bevat Video: Video
Ankeiler: Basisschoolleerlingen uit Arnhem presenteerden in het gemeentehuis hun ideeën voor een duurzame toekomst. Dit is onderdeel van de jaarlijkse Kinderklimaattop.

- Basisschoolleerlingen uit Arnhem presenteerden in het gemeentehuis hun ideeën voor een duurzame toekomst. Dit is onderdeel van de jaarlijkse Kinderklimaattop. De leerlingen bedachten oplossingen voor wateroverlast en extreme droogte. Het meest uitvoerbare idee wordt voorgelegd aan de gemeente. “Ik vind het belangrijk dat we de oplossingen van kinderen serieus nemen”, vertelt Ingrid Hoffmann, Adviseur Educatie van Natuurcentrum Arnhem.

In aanloop naar de presentatie in het gemeentehuis, kregen de kinderen les over klimaatverandering. Daarbij werd vooral de focus gelegd op water. De kinderen kregen de tijd om te praten en na te denken over wateroverlast, -vervuiling en –schaarste. Uit deze gesprekken zijn uiteindelijk oplossingen gevormd en deze werden in het gemeentehuis in Arnhem gepresenteerd. De jury, bestaande uit een bestuursadviseur klimaat van gemeente Arnhem, jeugdbestuurder van Waterschap Rijn en IJssel en een vertegenwoordiger van het Nederlands Watermuseum koos het beste idee.

Dit zijn de innovatieve oplossingen van de basisschoolleerlingen:

Denken in oplossingen

"We willen kinderen niet met klimaatproblemen opzadelen", vertelt Hoffmann. "Maar we moeten hen de boodschap meegeven dat ze een deel van oplossing zijn." Volgens de Adviseur Educatie van Natuurcentrum Arnhem zijn zij namelijk de mensen die het over vijftig jaar ook nog fijn moeten hebben in Nederland. "We willen kinderen daarom mee laten denken over oplossingen voor klimaatverandering."

Het meest innovatieve idee van dit jaar is het multifunctionele waterhuis van de Pastoor van Arsschool. Zij mogen met de hele klas naar het Nederlands Watermuseum. Er is ook nog een geldprijs uitgereikt, deze ging naar het meest uitvoerbare idee en dat was het plan van de Pieter Jongelingschool om regenwater op school op te vangen en her te gebruiken.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.