Bevat Video: Video
Ankeiler: Rocco Ostermann en Wout Kemkens van De Niemanders zijn muzikanten met een groot en sociaal hart.

- Rocco Ostermann en Wout Kemkens van De Niemanders zijn muzikanten met een groot en sociaal hart. Nadat zij in 2019 verhalen van gevangenen kozen voor een album, werken zij nu aan een plaat met mensen die in asielzoekerscentra verblijven. Vrijdag komt de eerste single van het nieuwe project uit: ‘Miss Information’.

"Wij zijn inmiddels een jaar bezig", vertelt Wout Kemkens. "Aan deze plaat hebben we gewerkt met heel veel muzikanten, maar ook met mensen die niet eens een instrument bespelen. We hebben verhalen opgetekend voor onze eigen nummers, maar dit keer ook echt opgenomen met zangers en zangeressen die wij tegenkwamen in AZC's."

Voor het nieuwe album hebben Ostermann en Kemkens producer Rick Wiegerinck benaderd. "Hij is met ons meegegaan naar de AZC's en heeft alles opgenomen." Kemkens omschrijft het nieuwe album als een mix van "field recordings en studio-opnamen".

Vorig jaar experimenteerde De Niemanders al met die manier van opnemen. "Toen hebben we een Pools verzetliedje gewoon op de binnenplaats van de Arnhemse gevangenis opgenomen en rond die tijd hebben we ook bepaald welke richting we op willen", zegt Ostermann. "Wij hebben een aantal daklozencentra bezocht, maar kwamen toch tot de conclusie dat wij bij de AZC's beter op onze plek waren."

‘Instrument meegenomen op hun vlucht’

"In de AZC's troffen we veel jonge mensen aan", legt Kemkens uit. "Onder hen waren mensen die naast hun kleren en paspoort toch hun instrument hadden meegenomen op hun vlucht en dat zegt eigenlijk al genoeg. Je moet licht reizen, je komt allerlei ontberingen tegen en als je er dan toch voor kiest om je instrument mee te nemen, dan geeft dat wel aan dat dat belangrijk is."

"Wat je bij zo'n eerste ontmoeting vooral moet doen is heel veel praten en goed luisteren", vult Ostermann aan. "We komen daar met heel veel enthousiasme en een twinkeling in onze ogen en dan krijg je langzaam een band met die mensen. Wat daarbij helpt is dat muziek natuurlijk zo'n prachtige taal is en dat verzacht dan ook heel veel."

De gesprekken gingen onder meer over de ontberingen tijdens de reis en wat de vluchtelingen achter hebben gelaten, maar ook over het verblijf in het AZC is gesproken. "En ook hoe ze in andere landen werden opgevangen", aldus Ostermann. "Sommige van hen kwamen uit Denemarken, of Duitsland en een aantal is uitgewezen en zit nu alweer in een ander land."

Contact gehouden

Ondanks dat niet iedereen meer in Nederland is, hebben de muzikanten nog wel contact met verschillende vluchtelingen gehouden. "Kai-El zit nu in Zuid-Duitsland, maar via hem hebben we de drums voor ‘Miss Information’ opgenomen en Isma IP uit Somalië staat op 30 december met ons op het podium in Luxor Live."

In de Arnhemse poptempel houden Ostermann en Kemkens dan ‘de Nacht van de Niemander', waarop zij onder andere de Turkse fluitist Sinan Arat, de Syrisch-Nederlandse band Shamzon en voormalig Urban Dance Squad-rapper Rude Boy ontvangen. Zelf treden De Niemanders ook op. Zij spelen dan voor de eerste keer nummers van de nieuwe plaat, die in 2024 uit moet komen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Meer over

Deel dit artikel