Ankeiler: Het zwembad in De Ogtent kampt met een onzekere toekomst.

- Het zwembad in De Ogtent kampt met een onzekere toekomst. Het contract met de huidige exploitant Akwaak loopt af en de gemeente heeft laten weten de optie te onderzoeken om het zwembad niet voort te zetten. Te kort door de bocht, vindt de lokale partij DOED. Deze partij wil dat de gemeente juist inzet op het vinden van een oplossing, in plaats van het zwembad te sluiten.

De gemeente Duiven heeft nog geen aanbesteding gedaan voor het zwembad in De Ogtent, nadat duidelijk werd dat de huidige exploitant Akwaak ermee stopt. Volgens DOED en zwemcentrum De Pals, die momenteel lesgeeft in het bad, zet de gemeente zich niet actief in om het zwembad te redden. Zo hebben er meerdere geïnteresseerde exploitanten zich gemeld, waaronder De Pals, maar verstrekt de gemeente geen cijfers van de kosten of andere gegevens. Hierdoor kunnen de exploitanten geen duidelijk ‘businessplan’ maken.

Cijfers nodig van de gemeente

"Het is voor ons frustrerend dat wij maar geen cijfers van de gemeente ontvangen", vertelt Ruud Lemmens van zwemcentrum de Pals. "Wij zouden heel graag het zwembad van Akwaak willen overnemen." Maar zonder de exacte kosten te weten, kan de zwemschool niet berekenen of zij het daadwerkelijk kunnen exploiteren. "We willen het wel", aldus Lemmens. "We hebben zelfs het personeel en de kennis ervoor." De Pals hoopt dat de gemeente met cijfers komt, zodat ze een grondig voorstel kunnen doen.

DOED ziet hoe belangrijk het zwembad is voor mensen uit Duiven. Kinderen krijgen er zwemles en ouderen gaan ernaar toe voor de gezelligheid. Daarom vindt de partij dat de gemeente eerst moet kijken naar mogelijkheden, in plaats van onmogelijkheden. "Ik vind het te simpel om te zeggen dat het zwembad niet geëxploiteerd kan worden", zegt Karin Bouwmeister, fractievoorzitter van DOED. "Daarnaast moeten eventuele exploitanten een kans krijgen om te kijken of ze het kunnen exploiteren. Wie weet hebben zij nog ideeën waar de gemeente nog niet aan had gedacht. Maar dat kan alleen als de gemeente met hen communiceert."

Kijken naar mogelijkheden

Het Duivens bestuur zit er misschien aan te denken om het zwembad te slopen en het een andere functie te geven. Daar zegt Bouwmeister over: "Slopen is ook heel duur, dat kan zomaar twee ton kosten." Zowel DOED als de Pals hopen dat de gemeente Duiven naar andere mogelijkheden gaat kijken, in plaats van het sluiten van het zwembad.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering op 12 december gaat onder meer DOED vragen over het zwembad stellen. Bouwmeister geeft aan dat de situatie leeft bij meerdere partijen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Meer over

Deel dit artikel