Ankeiler: Hij zit 30 jaar in het vak, maar nu wordt zijn sportschool gesloten omdat hij de belastingschuld niet kan betalen. Eigenaar Branco Laheij moet de handdoek in de ring gooien.

- Hij zit 30 jaar in het vak, maar nu wordt zijn sportschool gesloten omdat hij de belastingschuld niet kan betalen. Eigenaar Branco Laheij moet de handdoek in de ring gooien. Sinds september int de belasting uitgestelde belastingen uit de coronatijd. De sportschool was in die tijd lang verplicht gesloten, maar het personeel werd wel doorbetaald. Nu moet daar achteraf loonbelasting over worden overgemaakt aan de belastingdienst.

"Wij moeten de schuldsanering in. Alles gaat weg: huis, auto, alles.", vertelt Branco in een verlaten sportschool. "Mijn vrouw en ik krijgen 80 euro leefgeld", dat is het vooruitzicht waar hij nu mee zit. Tijdens corona kreeg de sportschool veel hulp van de vaste klanten. Bijvoorbeeld omdat sommigen het abonnement bleven doorbetalen. Wat nu ook meespeelt, is dat de energiekosten sterk zijn gestegen door de oorlog in Oost-Europa. Al met al gaat de onderneming op de fles. De afspraak met de curator staat.

Klant was 'twee dagen echt van slag'

De sluiting van Cardio Gym in Westervoort zorgde ook voor geschokte reacties bij klanten. Er kwamen heel veel reacties binnen. Vera van Putten kwam net als veel anderen zelfs langs, "Ik ben twee dagen echt van slag geweest", zegt ze. Volgens Vera zijn er klanten die echt door een soort rouwproces gaan. De sportschool was eigenlijk één grote familie volgens Vera. Ze gaat zeker door met sporten, maar weet niet of ze deze sfeer nog zal terugvinden.

Het is nog niet duidelijk hoeveel ondernemers er daadwerkelijk over de kop gaan door de acties van de belastingdienst. Wel bleek uit een recente enquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat 40 procent van de ondernemers de schuldenlast nu veel te hoog vindt.

Voor Branco bleek de druk dus téhoog. Inmiddels heeft hij twee sollicitatiegesprekken staan voor een reguliere baan.

Deel dit artikel