Bevat Video: Video
Ankeiler: De ChristenUnie in Arnhem is niet blij met de tentoonstelling van de Pride Photo Exhibition op het Gelerijdersplein.

- De ChristenUnie in Arnhem is niet blij met de tentoonstelling van de Pride Photo Exhibition op het Gelerijdersplein. Vooral de foto van een transjongen samen met zijn 6-jarige broertje, allebei met een bloot bovenlijf, ziet de partij het liefst zo snel mogelijk verdwijnen.

"We moeten waakzaam zijn op de seksualisering van kinderen. We moeten de kinderen buiten houden van het promoten van seksuele- en genderidentiteit", zegt raadslid Nathalie Nede.

Pedofilie

Daarnaast is het raadslid bang dat de foto pedofilie normaliseert. "Er zijn groeperingen, bijvoorbeeld het Kinderbevrijdingsfonds, waarbij pedoseksuelen graag willen aanhaken bij de LHBTQIA+-gemeenschap. Dat moeten we niet willen."

Tekst gaat verder onder de video:

De organisatie van de tentoonstelling is teleurgesteld in het standpunt van de ChristenUnie. Volgens hen wordt de foto uit de context gehaald. "Wie zich verdiept in het verhaal achter deze foto zal heel snel concluderen dat die niets te maken heeft met seksualisering en pedoseksualiteit. Het gaat over seksuele- en genderdiversiteit, over de gevolgen van ‘anders’ zijn en vechten tegen vooroordelen", laat algemeen directeur Hein-Jan Keijzer van Pride Photo in een reactie weten.

"Het zijn inderdaad twee broers op de foto, maar dat weet je niet als je er langs loopt of langs fietst", reageert Nede. "Mensen moeten eerst het verhaal lezen. Die foto kan ook in een andere context worden geplaatst."

Het raadslid laat het er niet bij zitten en stelt woensdagavond daarom vragen aan het college. Ook hoopt ze dat de gemeente de foto weghaalt.

'Ontbloot bovenlijf is eigen keuze'

Nede had het beter gevonden als de jongens kleding aan hadden. "Het is een artistieke foto, een zelfportret, van fotograaf Ky Smiley", zegt Keijzer. "Het feit dat ze een ontbloot bovenlijf hebben is zijn eigen keuze. Samen met zijn broertje kwam hij op het idee om zich zo vast te leggen; twee trotse broers. Maar wie goed kijkt ziet dat een van hen zich extra kwetsbaar opstelt door de zichtbare tekens te tonen van zijn lange persoonlijke zoektocht en strijd. Dat zou niet zichtbaar zijn als ze niet ontbloot waren. Deze foto is zijn ‘coming out’ als trans-jongen."

Volgens Keijzer is het voor het eerst dit jaar dat ze een dergelijke reactie krijgen op de rondreizende tentoonstelling, die tot 18 december in Arnhem te zien is. Vorig jaar zorgde de Pride Photo Exhibition ook al voor ophef.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.