Bevat Video: Video
Ankeiler: Met zijn wens om verhalen van Charles Dickens voor te lezen, heeft Chris van de Ven jaren geleden de kiem gelegd voor Dickens in de Liemers.

- Met zijn wens om verhalen van Charles Dickens voor te lezen, heeft Chris van de Ven jaren geleden de kiem gelegd voor Dickens in de Liemers. In het Horsterpark in Duiven wanen bezoekers zich ook dit jaar weer drie dagen in de vroeger tijden.

Het winterfestival is slechts één van de vele culturele activiteiten in de gemeente Duiven waar Van de Ven zijn hand in heeft gehad. Hij was onder meer directeur van de Ogtent en gaf leiding in het Horsterpark. Voor zijn inzet op cultureel gebied in Duiven, kreeg hij van burgemeester Huub Hieltjes een erepenning.

Van de Ven werkte zeventien jaar in het onderwijs, toen hij in het jaar 2000 als directeur bij de Ogtent begon. Op dat moment was er op cultureel gebied niet zoveel te doen in Duiven. "Het dorp was gegroeid, namelijk van vijfduizend mensen naar 25 duizend mensen, maar de cultuursector was niet meegegroeid", legt Van de Ven uit.

Daar wilde hij verandering in brengen. "We hebben toen een aantal dingen opgezet zoals het cul-filmhuis, cul-klassieke concerten én cabaret." Dat laatste betekent veel voor Van de Ven. "Ik vind het mooi om te zien als vierhonderd mensen in de Ogtent genieten van een voorstelling."

De oud-directeur benadrukt dat hij voornamelijk cultuur heeft mede-mogelijk gemaakt in Duiven. Mensen kregen van hem de ruimte om hun ideeën uit te werken, zoals een meezingcafé of een filmhuis opstarten, het kon allemaal. "Bij mij stond de deur altijd open", zegt Van de Ven daarover. "En ik gaf ze het vertrouwen om het daadwerkelijk te doen."

Studenten mochten gratis repeteren

Van de Ven is blij met de culturele activiteiten die in de afgelopen twintig jaar hebben plaatsgevonden. Zo waren zijn favoriete activiteiten onder meer de cabaretvoorstellingen en de voorstellingen van studenten van het Graafschap College. Die voorstellingen van studenten waren voor Van de Ven bijzonder, omdat de studenten gratis mochten repeteren in de Ogtent.

Vervolgens kwamen dan basisschoolleerlingen naar de voorstelling kijken. "Als ze dan met z’n allen binnenkwamen, was het feest!" vertelt Van de Ven enthousiast. Dat waren voor hem mooie momenten tijdens zijn tijd als directeur.

De Ogtent zal nu verder moeten zonder Chris van de Ven, want hij heeft het stokje overgedragen aan zijn collega Paul Beker. "We zouden het eerst een aantal jaren samendoen, maar ik heb toen besloten dat het ook nu al kan", legt hij uit. "Hij is van hetzelfde DNA en op andere vlakken, zoals horeca, veel meer onderlegd dan ik." Van de Ven heeft er dan ook een goed gevoel over. "Het gaat hier gewoon door."

Van de Ven blijft echter niet stilzitten. "Ik ben nog steeds directeur van stichting HOPE XXL, ik heb zes kleinkinderen en ik schrijf nog weleens een boek. Genoeg te doen dus."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Deel dit artikel