Bevat Video: Video
Ankeiler: Papierfabriek Parenco in Renkum moet stoppen met het oppompen van 5,4 miljard liter schoon grondwater, vinden klimaatactivisten van Extinction Rebellion.

- Papierfabriek Parenco in Renkum moet stoppen met het oppompen van 5,4 miljard liter schoon grondwater, vinden klimaatactivisten van Extinction Rebellion. Om dit te realiseren overhandigde Extinction Rebellion een petitie met ruim 3.400 handtekeningen aan het provinciebestuur van Gelderland.

Niet alleen Extinction Rebellion wil dat de Renkumse fabriek stopt met het oppompen van schoonwater, de Arnhemse Bomenbond maakt zich ook zorgen over de natuur en drinkwatervoorziening in de toekomst. Parenco gebruikt namelijk schoon grondwater om papierpulp te wassen, terwijl van dat water ook drinkwater gemaakt kan worden. Daarnaast zorgt de werkwijze van Parenco ervoor dat de Veluwe verdroogt. "Er is al veel verloren gegaan in de natuur van Renkum door onttrekking van water op de Veluwe", aldus Rob Schonk, woordvoerder van Extinction Rebellion Arnhem.

"De Veluwe gaat aan gort", benadrukt Sandra Babukhan. Zij was ook aanwezig bij het overhandigen van de petitie in het provinciehuis. "Grondwater wordt opgepompt voor een bedrijf, terwijl bomen en dieren afhankelijk zijn van dat water. Daar maak ik mij ernstig zorgen over."

Extinction Rebellion wil dat Parenco overstapt op het gebruik van water uit de Rijn of dat ze het water zelfs helemaal circulair gaan gebruiken. Dat gebeurt volgens Schonk al in Eerbeek. Hij vertelt: "Wij doen aan de provincie een oproep om geen vergunning meer te verlenen aan bedrijven die water uit de Veluwe gebruiken. En dat kunnen zij regelen."

De petitie 'Stop 5,4 miljard liter grondwater voor kartonfabriek Parenco' is een initiatief van de Arnhemse Bomenbond, een samenwerkingsverband van Bloei! In Arnhem, Actievoerders voor de bomen in Arnhem, Stichting EDSP ECO, Natuur en Milieu Schuytgraaf, Werkgroep Behoud Bomen in Arnhem, Elderveld Groen, Redactie Bomen en Bos, Werkgroep Klingelbeek, Werkgroep Doorwerth, Arnhems Peil.

Lees meer:

Renkum wil dat Parenco overlast gaat aanpakken

Lucht van Parenco blijkt volgens GGD ongezond

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Meer over

Deel dit artikel