Bevat Video: Video
Ankeiler: In 63 buurten in de gemeente Zevenaar zijn WhatsApp buurtpreventie-groepen actief.

- In 63 buurten in de gemeente Zevenaar zijn WhatsApp buurtpreventie-groepen actief. Guido Voorhorst, beheerder van een WhatsAppgroep, vindt dat de veiligheid in de buurt daardoor is toegenomen.

Deze appgroepen worden gebruikt om meldingen te maken bij verdachte situaties in de desbetreffende buurt. In de buurtpreventiegroep zitten buurtbewoners, politiemedewerkers en beheerders. De app is alleen bedoeld voor verdachte situaties.

Mocht een bewoner iets verdacht zien, maakt diegene een melding. Dit gebeurt volgens de SAAR-methode: Signaleren, alarmeren, appen, reageren. Dat houdt in eerst de verdachte situatie zien, 112 bellen bij acute situaties, vervolgens appen in de appgroep en reageren als meerdere bewoners de situatie herkennen.

De veiligheid van buurtbewoners wordt daadwerkelijk vergroot door de buurtapp, weet Voorhorst. "Het is heel rustig in de WhatsAppgroepen, waaruit blijkt dat er weinig verdachte situaties zijn."

De communicatie met de politie is goed. Voorhorst daarover: "De gemeente en politie zijn betrokken. We hebben een groep met alle beheerders waar de politie ook in zit, dus die communicatie loopt soepel. Een aantal keer per jaar hebben we een bijeenkomst bij de gemeente waar de politie ook bij is."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Meer over

Deel dit artikel