Ankeiler: Vitesse heeft trainer Patrick Ax op non-actief gesteld. De voormalig voetballer van onder meer Vitesse, De Graafschap en NEC zou zich tegenover een speler van de Academie hebben misdragen.

- Vitesse heeft trainer Patrick Ax op non-actief gesteld. De voormalig voetballer van onder meer Vitesse, De Graafschap en NEC zou zich tegenover een speler van de Academie hebben misdragen. Hij zou zelfs met een voorwerp naar de jongen hebben gegooid. De club vindt het gedrag ontoelaatbaar.

Bronnen bevestigen het akkefietje met verstrekkende gevolgen aan Omroep Gelderland. Er wordt gesproken over kortsluiting en zelfs gefluisterd dat Ax zaterdag in Tilburg rond een wedstrijd tegen Willem II een bezem naar de jeugdspeler heeft gegooid.

De directie van Vitesse had na onderzoek van de kwestie, hoor en wederhoor, geen andere keus dan Ax voorlopig de laan uit te sturen. Of dat voor een korte periode is, is nog niet bekend.

Vitesse: veilige omgeving staat boven alles

Een woordvoerder van Vitesse spreekt van een vervelend incident in de emotie rond een jeugdwedstrijd van Vitesse Onder 18. "Een veilige omgeving staat boven alles bij Vitesse en binnen de Vitesse Voetbal Academie. In die hoedanigheid hebben we met elkaar een afkoelingsperiode ingesteld. Voorlopig zullen de taken van Ax worden overgenomen. We gebruiken die tijd om te kijken hoe Vitesse en de trainer met elkaar verder kunnen. Daarbij wordt onder meer gedacht aan een persoonlijk ontwikkeltraject."

De 44-jarige Gelderlander coachte het elftal onder 18 en werkt al jaren in de opleiding van Vitesse. Ax speelde tussen 1998 en 1999 één seizoen in Arnhem, maar dat werd geen succes.

Voor NEC speelde de voormalig aanvaller echter meer dan honderd wedstrijden. Ook stond hij tweemaal onder contract bij De Graafschap. Hij sloot zijn carrière af bij TEC in Tiel.

Frustraties en machteloosheid

Het wegsturen van Ax past wel in het turbulente seizoen van Vitesse waar in alle geledingen van de club frustraties en machteloosheid heersen over de toekomst.

Die staat nadrukkelijk op het spel. Het lot van de club ligt in handen van de KNVB. Vitesse wacht met smart op een antwoord van de licentiecommissie of de Amerikaan Coley Parry de Arnhemse club mag overnemen. Dat wachten duurt nu al anderhalf jaar, maar het onderzoek is na een gesprek met Parry in Zeist nagenoeg afgerond.

Woensdagavond speelt de hekkensluiter in de eredivisie voor de beker tegen Cambuur Leeuwarden. Inzet is een plek in de halve finales. De wedstrijd wordt gespeeld in Friesland en begint om 18.45 uur.

Deel dit artikel