Ankeiler: De aardbeving die delen van Turkije en Syrië verwoestte, is nu precies een jaar geleden. Ook in Gelderland kwam de natuurramp hard aan.

- De aardbeving die delen van Turkije en Syrië verwoestte, is nu precies een jaar geleden. Ook in Gelderland kwam de natuurramp hard aan. Inmiddels is de wederopbouw van start, maar het gaat nog jaren duren. En het kost ontzettend veel geld. Daarom houdt stichting Unisos vanavond een benefietconcert.

"Het is zo groot en immens geweest", vertelt Ertug Kosmaci van de stichting achter het concert. Er was verdriet bij Turkse en Syrische Gelderlanders die familie hadden in het aardbevingsgebied. Toen al werden er hulpacties op touw gezet, zoals het reddingshondenteam uit Duiven, en er werd geld ingezameld.

Kinderrevalidatiecentrum

Het geld dat tijdens het concert wordt opgehaald is bedoeld voor de komst van een revalidatiecentrum voor gehandicapte kinderen en zal worden gebouwd in Hatay. Daar lag negentig procent van de gebouwen plat.

De stichting is ontstaan na de aardbevingen. "We wilden iets doen om te helpen", vertelt Kosmaci. "We wilden iets anders doen en ons focussen op de getroffen kinderen." Vanuit Turkije kwam de oproep om vooral kinderen met een verstandelijke beperking te bereiken, omdat dat zo moeilijk was. "Dat raakte ons zo erg dat we daarmee aan de slag wilden."

Een groep hulpverleners, waarmee Unisos samenwerkte, is naar Hatay getrokken om daar de eerste hulppakketten te verstrekken. Daar kwamen zij niet alleen kinderen met een verstandelijke beperking tegen, maar ook kinderen van wie een ledemaat geamputeerd was. "Zo zijn we eigenlijk meer die richting opgegaan voor zowel kinderen met een verstandelijke handicap als kinderen met geamputeerde ledematen die getroffen zijn door de aardbeving."

Het concert is op dinsdag 6 februari in de schouwburg Musis in Arnhem. De inloop is vanaf 19.00 uur en het concert begint om 19.45 uur.