Bevat Video: Video
Ankeiler: In Zevenaar wordt dit jaar carnaval anders gevierd dan voorgaande jaren. De Weverstraat, het uitgaansgebied in Zevenaar, wordt minder aantrekkelijk gemaakt.

- In Zevenaar wordt dit jaar carnaval anders gevierd dan voorgaande jaren. De Weverstraat, het uitgaansgebied in Zevenaar, wordt minder aantrekkelijk gemaakt. Hier komt de Weverburcht voor in de plaats

De Weverburcht is een initiatief van ondernemers Berat Sasmaz & Aziz Azizov (Café Baas) en Fred Franke (Broodje Zevenaar) en is geopend op zondag en maandag tijdens het frühshoppen. Burgemeester Luciën van Riswijk vertelt waarom de tent dit jaar bedacht is: "Carnaval werd steeds gezelliger en daarmee steeds groter in Zevenaar. Daardoor werd het ook onveiliger, met name in de Weverstraat. Deze staat ieder jaar afgeladen vol en dat is onacceptabel. De horecaondernemers hebben daarom de 'Weverburcht’ gebouwd, hierdoor kan je op meer plekken in de stad het feest vieren."

Berat Sasmaz vertelt kort hoe de naam tot stand komt: "Zevenaar wordt tijdens carnaval omgetoverd naar Boemelburcht. Wij als ondernemers zijn gevestigd in de Weverstraat. Alleen we moeten wel een leuke gecombineerde naam hebben samen, vandaar de Weverburcht."

Drukte voorkomen

In de uitgaansstraat in Zevenaar is er dit carnaval geen muziek meer buiten te horen en staan er geen barren. "Je kan nog wel naar binnen in de cafés. Het zal er ongetwijfeld gezellig zijn, maar we willen de drukte voorkomen. Ik ben ervan overtuigd dat het veiliger wordt, je zal meer verspreiding zien. Dat maakt het voor hulpdiensten makkelijker om het te kunnen monitoren", vertelt de burgemeester.

Vanwege de populariteit van het feest, ontstonden er meer problemen. "We hebben de afgelopen twee edities gemerkt dat het heel druk is in de Weverstraat. Carnaval is een leuk feest, maar het moet ook leuk en gezellig blijven. Doordat wij groeien, is het niet realistisch om iedereen in de Weverstraat te houden. Zowel binnen als buiten stond het helemaal vol. Mocht er dan iets gebeuren, krijg je de mensen nooit veilig weg", laat Sasmaz weten.

Het is voor de cafés een lastige overweging, laat Berat weten: "Als ondernemer heb je twee belangen: het commerciële en maatschappelijke belang. Wij mogen de barren buiten nog neerzetten, alleen kunnen er minder mensen naar binnen voor de veiligheid van de gasten."

Leukere carnaval

Van Riswijk denkt dat het plezier van de carnavalsvierder wordt bevorderd. "Daar ga ik wel vanuit. Ik denk dat dit het mooiste feest van 2024 in het centrum van Zevenaar gaat worden!" Ook Sasmaz denkt dat de carnaval leuker gaat worden. "Juist leuker! We hebben goed geluisterd naar de mensen. We hebben de problemen opgelost door de Weverburcht te organiseren. Het gaat heel leuk worden. Het is voor ons de eerste keer, dus tips zijn altijd welkom."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Meer over

Deel dit artikel