Ankeiler: De Gelderse Wolvencommissie vindt dat er 6 miljoen euro geïnvesteerd moet worden in hekken, om te voorkomen dat schapen gedood worden.

- De Gelderse Wolvencommissie vindt dat er 6 miljoen euro geïnvesteerd moet worden in hekken, om te voorkomen dat schapen gedood worden. Dit laten ze weten nadat er afgelopen weekeinde in Heelsum 22 schapen gedood zijn.

"Conflictvrij samenleven met de wolf is een uitdaging. Het is makkelijker gezegd dan gedaan", laat de Wolvencommissie, die advies geeft over bescherming tegen wolven, weten. De commissie vindt dat er 6 miljoen euro geïnvesteerd moet worden in het plaatsen van hekken. Echter, wil de provincie maar 3 miljoen subsidiëren over een periode van 3 jaar.

De Wolvencommissie wil niet ingaan op deze individuele casus in Heelsum. Wel laat de commissie weten dat BIJ12 onderzoek doet naar het gevonden DNA bij de omgekomen schapen.

Schapen niet goed genoeg beschermd

Statenlid van Partij voor de Dieren Danielle van de Weerd reageert geschokt op de 22 gedode schapen. "Afschuwelijk en hartverscheurend. De schapen worden niet goed genoeg beschermd, maar 3% namelijk, en daar moeten we wat aan doen. In het buitenland werkt het wel, dus wij moeten er geld in investeren."

Voor de partij is het belangrijk dat het dierenleed wordt voorkomen. Ze vinden het daarom goed dat er geholpen gaat worden met de plaatsing van hekken. "We moeten ervoor zorgen dat de mens met de wolf kan samenleven", stelt Van de Weerd.

Hekken niet wolfwerend

Ellen van der Zweep, schapenhouder in Heelsum, is vanzelfsprekend niet blij met de dood van haar schapen. "Het is verdrietig en teleurstellend. Vorig jaar sprongen de wolven er gewoon overheen. Die hekken zijn wolfproof, maar niet wolfwerend."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Meer over

Deel dit artikel