Ankeiler: Een week lang geen vlees en zuivel verkopen in de bedrijfskantines van de gemeente Arnhem.

- Een week lang geen vlees en zuivel verkopen in de bedrijfskantines van de gemeente Arnhem. Daarvoor pleit de Partij voor de Dieren woensdagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering. Ook wil de partij dat de gemeente De Week zonder Vlees en Zuivel, die jaarlijks in maart plaatsvindt, volgend jaar onder de aandacht brengen bij bedrijven en scholen in Arnhem.

'Lifestylepolitiek', zo noemt raadslid Noud Roelen van de SP het voorstel van de PvdD. "Wij stellen als SP totaal geen prioriteiten voor dit soort onderwerpen. Dit is heel erg het uitdragen van het aan de goede kant staan van wat men dan goed zou vinden. Echt het moreel verheven uitstralen naar mensen die niet zo leven. Daar hebben wij wel moeite mee."

Ook Nico Wiggers van BurgerBelang Arnhem vindt het voorstel 'belachelijk'. "Waarom zou je mensen nog meer op de kast jagen?", vraagt het raadslid zich af. "Mensen zijn zelf echt wel in staat om keuzes te maken. We hebben niks aan deze Oost-Europese praktijken! Dat er een alternatief is, is uitstekend. Maar om alleen maar dat aan te bieden, is een schande."

Zelfs een week is voor Wiggers te veel. "Al is het maar voor één dag. Je gaat toch niet bepalen wat we eten? Als mensen zelf dat willen eten, moeten ze dat vooral doen. Dat doe ik zelf ook, niet elke dag, maar wel regelmatig. Dat vind ik prima."

Ook Roelen ziet een week alleen maar veganistische producten in de kantine niet zitten. "De bedoeling die erachter zit, is dat het niet bij een week blijft", denkt het raadslid. "Als het gaat om het tegengaan van milieuvervuiling of de klimaatcrisis, zijn er wel andere manieren om het systeem fundamenteel te veranderen", aldus Roelen.

Bewustwording creëren

Floor Hogenhout van de Partij voor de Dieren, die woensdagavond de vragen gaat stellen aan het college en met het voorstel komt, ontkent deze aantijgingen. "Het is niet zo dat wij zeggen dat je in die week geen vlees mag eten. Wij vinden dat als ik kijk naar de impact van de vee-industrie op de maatschappij, die is heel groot, dat de maatschappij de verantwoordelijkheid moet krijgen om er tegenwicht aan te geven. We willen tijdens zo'n week op een positieve manier bewustwording creëren en laten zien dat plantaardig eten lekker is en betaalbaar kan zijn. Als je vlees koopt, kost dat veel meer geld dan plantaardige producten."

Hogenhout vindt de bedrijfskantines van de gemeente de perfecte aangelegenheid om De Week zonder Vlees en Zuivel toe te passen. "Het assortiment is daar toch niet het hele jaar hetzelfde. Je kunt er ook niet elke dag een boterham met pindakaas kopen", aldus het raadslid.

Wiggers gaat woensdagavond aan de wethouder de vraag stellen of hij hetzelfde standpunt deelt. "Maar ik weet het antwoord al. Er wordt waarschijnlijk gezegd van dat ze het initiatief wel interessant vinden en het willen overwegen."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Meer over

Deel dit artikel