Ankeiler: Al ruim een jaar zitten de families van de slachtoffers van de verwoestende brand aan de Arnhemse De Wiltstraat in onzekerheid over wat er precies is gebeurd op 31 januari 2023.

- Al ruim een jaar zitten de families van de slachtoffers van de verwoestende brand aan de Arnhemse De Wiltstraat in onzekerheid over wat er precies is gebeurd op 31 januari 2023. Maandag moet daar tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak meer duidelijkheid over komen. Waarvan verdenkt het Openbaar Ministerie (OM) de inmiddels 38-jarige verdachte precies? En welke strafeis past daarbij? Dat zijn de centrale vragen.

Hoe zat het ook alweer rondom die brand?

Het is nog vroeg in de ochtend op dinsdag 31 januari, wanneer er brand ontstaat in een woning aan de De Wiltstraat in Arnhem, in de wijk Sint Marten. De brand blijft nog de hele ochtend woeden. Zeventig buurtbewoners moeten hun huis uit, sommigen van hen zelfs in pyjama.

Die avond wordt tussen de resten een dodelijk slachtoffer gevonden. De volgende ochtend stuit de politie op een tweede stoffelijk overschot. Het zou gaan om een 47-jarige bewoonster van het pand en een 51-jarige vrouw die bij haar op bezoek was. Zeven naastgelegen woningen worden onbewoonbaar verklaard.

Wie wordt verdacht?

Een inmiddels 38-jarige vrouw die die nacht bij de slachtoffers was. Het onderzoek naar haar werd in mei vorig jaar al afgerond. Toen moest ze alleen nog psychisch worden onderzocht in het Pieter Baan Centrum (PBC). Oorspronkelijk stond de inhoudelijk behandeling voor eind januari gepland, maar dat ging op het laatste moment niet door vanwege privéomstandigheden van de advocaat.

Wat moet maandag duidelijk worden?

Onder meer dus de uitkomst van dat onderzoek in het PBC. Dat is relevant voor de vraag of de verdachte toerekeningsvatbaar is en dus mogelijk in aanmerking komt voor tbs. Maar veel belangrijker nog is de vraag wat er nu exact is gebeurd in die laatste uren voor de brand. Hoe is die ontstaan? Wat heeft tot de dood van de slachtoffers geleid? En welke rol meent het OM daarin voor de verdachte te zien?

Ook de families van de slachtoffers hebben laten weten gebruik te maken van hun spreekrecht.

Waren de problemen rondom dit pand niet bekend?

Jawel. De gemeente Arnhem wist heel goed dat de woning aan de De Wiltstraat een brandgevaarlijke bende was. Klacht na klacht kwam er sinds 2019 over de brandveiligheid, maar ook over prostitutie, overlast en drugsgebruik. De communicatie tussen de gemeente en de omgevingsdienst schetst het beeld van een overheid die zeer goed op de hoogte was van de risico's. "Helaas toch waarheid geworden", appt een ambtenaar na de fatale brand.

Erkent de gemeente dat?

Niet in die mate. Burgemeester Ahmed Marcouch noemde de kritiek op het trage overheidsoptreden, in de jaren voorafgaand aan de fatale brand in de De Wiltstraat, 'kort door de bocht'. Volgens Marcouch is er wel degelijk 'adequaat gereageerd' op de verschillende alarmerende signalen. Raadsfracties lieten weten wel echt verbetering te verwachten van het college.