Ankeiler: De Velperweg wordt op de schop genomen. Op de belangrijke verkeersader in Arnhem vinden vanaf maart anderhalf jaar lang werkzaamheden plaats.

- De Velperweg wordt op de schop genomen. Op de belangrijke verkeersader in Arnhem vinden vanaf maart anderhalf jaar lang werkzaamheden plaats. Bewoners van de Velperweg en de omliggende straten kampen met de gevolgen van de opknapbeurt.

Het project, dat de gemeente zelf ook wel ‘De renaissance van de Velperweg’ noemt, heeft als doel de weg weer in zijn oude vorm te herstellen. Zo komt er weer meer groen langs de weg en wordt de veiligheid verbeterd. Door de lengte van de weg nemen de werkzaamheden zo’n anderhalf jaar in beslag. Tijdens deze periode zijn delen van de Velperweg minder goed bereikbaar en is er kans op overlast.

Marc Evers heeft een tandartsenpraktijk aan de Velperweg. Sinds de werkzaamheden zijn begonnen, stuurt hij bij elke afspraakbevestiging ook een beschrijving mee hoe zijn patiënten ondanks de werkzaamheden de praktijk kunnen bereiken. Echt overlast heeft hij nu nog niet. "De werkzaamheden zijn nu aan de andere kant van de Velperweg, dus met een beetje omrijden is mijn praktijk nog bereikbaar."

'Tijdens werkzaamheden op vakantie'

"In november en december beginnen ze voor mijn praktijk met de opknapbeurt. Ik denk dat ik dan maar mijn vakantie inplan, want ik vrees dat ik door de werkzaamheden de zaak een tijdje moet sluiten. Met een slechte bereikbaarheid of een kans op het wegvallen van stroom of water zal ik namelijk te veel patiënten moeten afzeggen."

In de Plattenburgerweg, de straat achter de Velperweg, is ook het één en ander veranderd. De bussen die normaal over de Velperweg reden, worden nu door deze straat omgeleid. Thijs Jansen merkt dat dit zorgt voor vervelende situaties. "Ik woon in een oud huis waar al aardig wat scheuren in de muur zitten. Door de trillingen die de langsrijdende bussen veroorzaken, is de kans erg groot dat deze scheuren alsmaar groter worden. Ook rijdt de bus van ’s ochtends vroeg tot middernacht langs, waardoor iedereen die aan de voorkant van het huis slaapt regelmatig wakker wordt geschud."

De omleidingen zorgen naast overlast ook voor gevaarlijke situaties. "Veel automobilisten rijden door de verlaagde drempels nu keihard door de straat. Bovendien heeft ook niet iedereen door dat deze straat nu een eenrichtingsweg is geworden, waardoor af en toe een auto haast klem wordt gereden door een naderende bus."

Werkzaamheden zijn later gestart

De werkzaamheden zouden volgens het plan eigenlijk in januari al van start gaan. Het regelen van de busomleidingen duurde echter wat langer dan gepland. Bovendien eisten de omwonenden extra informatie over de gevolgen van de opengebroken weg, waardoor de gemeente besloot om meer tijd te maken voor informatieavonden.

Zowel Marc Evers als Thijs Jansen geven aan dat ze door de gemeente goed zijn ingelicht en worden begeleid bij eventuele problemen die zich door de werkzaamheden voordoen.

Dit artikel is geschreven door de redactie van BizArnhem, een project van studenten van de Christelijke Hogeschool Ede. De pop-up redactie bestaat uit: Eliam Hidding (hoofdredacteur), Levi van den Brink, Fabienne Versteeg, Sarah Mans, Maaike Sol, Marit IJmker en Zoë Kiburg.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Meer over

Deel dit artikel