Ankeiler: ‘Kan je het zien’ is de titel van de nieuwe documentaire over racisme.

- ‘Kan je het zien’ is de titel van de nieuwe documentaire over racisme. In deze documentaire wordt vanuit vijf verschillende mensen naar alledaags racisme gekeken, vooral met de vraag hoe zij hier dagelijks mee om gaan. De Arnhemse Sahar Noor, maker van ‘Kan je het zien’, gaf Sarah Mans uitleg over de documentaire. "Racisme kan je alleen stoppen door dit in beeld te brengen."

"Ik kan me nog goed herinneren dat ik twaalf jaar oud was en op straat liep," vertelt Sahar Noor. "Toen gilde plotseling iemand ‘poep chinees’ en gooide een baksteen tegen mijn hoofd aan. Zonder enkele aanleiding. Ik had toen een gat in mijn hoofd, maar was vooral erg geschrokken. Waarom? Vroeg ik me af."

"Dit is een extreem voorbeeld, maar ook het dagelijkse racisme maak ik helaas nog mee. Iemand vraagt bijvoorbeeld: ‘wat spreek je goed Nederlands, waar kom je vandaan? Terwijl ik hier al dertig jaar woon."

"We leven in 2024, dit kan écht niet meer. Dit is ook een reden dat ik deze documentaire heb gemaakt. Ik wil een betere wereld voor mijn kinderen, zij mogen niet meemaken wat ik heb meegemaakt."

Hoe ben jij op het idee gekomen om deze documentaire te maken?

"Ik wil duidelijk maken dat racisme een alledaags probleem is. De enige manier om dit te verminderen is door het verhaal te vertellen van mensen die dit dagelijks meemaken. Mensen die racistische opmerkingen maken hebben dit vaak niet eens door: het zit in een grap of een opmerking. De mensen die aan het woord komen vertellen hier openlijk over zonder dat ze aanvallend zijn naar degene die racistische grappen of opmerkingen maken. Dit zet je aan het denken."

Wat wordt bedoeld met alledaags racisme?

"Iemand uit de documentaire vertelde dat hij bij het nationale basketbalteam speelde en na een gewonnen wedstrijd ging stappen met het team. Bij de club mocht iedereen naar binnen behalve hij, omdat hij een donkere huidskleur had. Dit is een typisch voorbeeld van de eerste vorm van racisme: het bewuste racisme."

"De tweede vorm is het subtiele racisme wat vooral in onze documentaire besproken wordt. Het zit hem in het maken van grapjes en opmerkingen die niet kunnen. Zoals uitgelachen worden omdat je zonneallergie hebt met een donkere huidskleur. Alsof dat zo grappig is. Dit subtiele en expliciete racisme is ook wel het alledaags racisme wat aan bod komt in de documentaire. Je ziet de patronen in de verhalen en wordt hierdoor geraakt."

Wat is het doel van de documentaire?

"Het doorbreken van de cirkel. Daarvoor moeten we verder kijken dan uiterlijkheden. Nederlands zijn mag niet langer gekoppeld worden aan witheid. Sommige mensen hebben niet door dat ze racistisch zijn totdat ze het vanuit een ander perspectief zien. Als ze deze wel zien gaan ze beseffen hoe anders het leven is met een niet-witte huidskleur."

Hoe wordt deze aanzet tot activering overgebracht in de documentaire?

"In de documentaire is er een hoofdstuk dat heet: ‘wie was er voor jou’. Om weer terug te komen op het basketbal verhaal: alle andere spelers gingen ook niet de club binnen en deden aangifte tegen de bewaker die hun teamgenoot had geweigerd. Uiteindelijk werd deze -zeer terecht- ontslagen. De verhalen in dit hoofdstuk laten zien dat er mensen waren die het opnamen voor hun medemens. Ik hoop dat dit de kijker aan het denken zet en hierdoor ook actie gaat ondernemen in plaats van weg te kijken."

Je zegt dat een van je dromen is uitgekomen door het maken van de documentaire en hoe voelt het, nu deze droom is uitgekomen.?

"Ik ben vrij nuchter, maar ik vind het een mooie documentaire geworden met verhalen waar je ademloos naar kan luisteren: er is nauwelijks in geknipt. Het zijn echte emotionele verhalen van stemmen die te lang ongehoord zijn gebleven. Het zal de kijker raken en hen laten afvragen wat zij hierna zullen doen: ingrijpen of wegkijken."

De première van ‘Kan je het zien’ vond plaats op 21 maart. Sahar Noor kondigt via haar Instagram en LinkedIn aan wanneer haar documentaire opnieuw wordt vertoond.

Dit artikel is geschreven door de redactie van BizArnhem, een project van studenten van de Christelijke Hogeschool Ede. De pop-up redactie bestaat uit: Eliam Hidding (hoofdredacteur), Levi van den Brink, Fabienne Versteeg, Sarah Mans, Maaike Sol, Marit IJmker en Zoë Kiburg.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Meer over

Deel dit artikel