Ankeiler: Burgers' Zoo heeft 86 zachte koralen, 5 steenkoralen en 6 zeeanemonen geschonken aan Tierpark Berlin. De koralen zijn medio maart naar Berlijn gebracht.

- Burgers' Zoo heeft 86 zachte koralen, 5 steenkoralen en 6 zeeanemonen geschonken aan Tierpark Berlin. De koralen zijn medio maart naar Berlijn gebracht. Het is niet de eerste keer dat er koralen uitgewisseld worden tussen dierenparken en aquaria.

Het gaat steeds slechter in de natuur. Er wordt nu een grote reservepopulatie aan koraal gekweekt, die mogelijk in het wild wordt teruggezet voor als het écht misgaat. Een nauwe samenwerking tussen collega-dierenparken is cruciaal, vinden experts: om kennis te delen over het restaureren en beschermen van koraalriffen.

Burgers’ Zoo is een steeds actievere rol aan het spelen op internationaal niveau. Het vervoer van de koralen naar Berlijn is daar een goed voorbeeld van. Zo kunnen zij daar ook op grote schaal gezond koraal ontwikkelen! De Arnhemse dierentuin heeft zelf het grootste levende koraalrif in Europa en is zo succesvol dat er jaarlijks honderden koraalkolonies geoogst kunnen worden.

Wat is koraal?

Vaak wordt gedacht dat koralen planten zijn, maar het zijn eigenlijk kolonies van hele kleine diertjes: poliepjes. Elk poliepje leeft samen met een algje, een soort plantje. Dat noemen ze in de biologie symbiose: een samenwerking waar beide partijen voordeel uithalen. Het algje kan zonlicht omzetten in suikers door middel van fotosynthese. Dat is de voeding voor het koraaldiertje. In dat koraal woont het alg veilig en zo kunnen hele kolonies gaan groeien.

Dat verklaart ook meteen waarom het heel kwetsbaar is, want zodra kleine factoren in de leefomgeving veranderen, kan dat algje sterven. Global warming is problematisch voor koraal. Een paar graden verschil kan al funest zijn.

Bewustzijn kweken

"Burgers Zoo wil mensen graag in aanraking brengen met de natuur", vertelt Bas Lukkenaar, woordvoerder van Burgers' Zoo. "We denken dat het belangrijker is dan ooit: het besef dat dit iets bijzonders is en dat we het moeten koesteren. Natuurlijk is het heel gaaf als mensen ook daadwerkelijk iets willen doen. Dat ze willen doneren en projecten willen steunen. Maar alleen al die bewustwording en het respect voor de natuur zou al een hele behoorlijke winst zijn. De passie die wij voelen, willen we delen met anderen!"

Dit artikel is geschreven door de redactie van BizArnhem, een project van studenten van de Christelijke Hogeschool Ede. De pop-up redactie bestaat uit: Eliam Hidding (hoofdredacteur), Levi van den Brink, Fabienne Versteeg, Sarah Mans, Maaike Sol, Marit IJmker en Zoë Kiburg.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Meer over

Deel dit artikel