Ankeiler: Ambachtszaak Slagerij Evers merkt weinig van het groeiende aantal vegetariërs in het land.

- Ambachtszaak Slagerij Evers merkt weinig van het groeiende aantal vegetariërs in het land. “Onze klanten blijven terugkomen, het gaat om meer dan alleen het vlees. De persoonlijke aandacht voor de klant is erg belangrijk voor ons”, vertelt eigenaar Peter Hupkes. De slager houdt graag vast aan de waarden van vroeger: dicht op zondag, hard werken en vooral zichzelf blijven.

In Arnhem-Noord waren er 30 jaar geleden 48 verschillende slagers. Nu zijn er daar nog maar 3 slagers over. Supermarkten zijn de grootste concurrent voor de slagerijen, door het goedkopere vlees van en het gemak van vlees halen bij een supermarkt verdwijnen steeds meer slagerijen. De groeiende prijzen van producten en personeel maakt het bestaat voor ambachtszaken onzeker, ook voor slagerij Evers. Slager Hupkes vertelt: "De nieuwe generatie slagers verdwijnt. Ik zat op één van de acht slagersvakopleidingen, nu is dat er nog maar eentje".

Het slagers duo Peter en zijn vrouw Janet kennen al hun klanten bij naam. De klanten gaan een gesprek aan en praten over alledaagse zaken. "Sommige mensen komen niet eens vlees kopen, maar willen gewoon hun ei kwijt bij ons. Dat kan niet bij een supermarkt met een zelfscan" vertelt Janet Hupkes. De slagerij wil zich aan traditionele rituelen houden. Als je voor meer dan twintig euro vlees haalt, krijg je er een stukje worst bij net als vroeger. Er wordt goed voor de klanten gezorgd. De vaste klanten verzekeren het bestaan van de slagerij.

Slagerij profiteert van flexitariër

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat steeds meer Nederlanders vegetarisch eten. De slagers van slagerij Evers merken weinig van deze verandering. "Onze klanten blijven komen. Wij profiteren zelfs van de flexitariër. Als die vlees haalt, komt diegene naar ons voor een mooi stuk vlees," vertelt Peter Hupkes trots. Ambachtszaken zijn steeds populairder in Nederland. De luxe van een kwalitatief stuk vlees of biologische groenten is volgens het slagersduo steeds belangrijker voor Nederlanders.

De slagerij verkoopt alleen zelfverzorgd vlees. Zelfgemaakte zoals hun rookworst en leverworst, die ambachtelijk zijn bereid verkopen goed. In hun eigen rookkamer achter in de slagerij worden veel stukken vlees op een authentieke manier gerookt. "De binnenkant van deze rookkamer ziet eruit als de longen van iemand die al jaren sigaretten rookt," lacht Peter Hupkes.

De slagerij op de 7 straatjes in de binnenstad is als laatste slager van de binnenstad vier dagen per week geopend en de eigenaren hopen dat als ze hard door blijven werken hun zaak nog vele mooie jaren kan meemaken.

Dit artikel is geschreven door de redactie van BizArnhem, een project van studenten van de Christelijke Hogeschool Ede. De pop-up redactie bestaat uit: Eliam Hidding (hoofdredacteur), Levi van den Brink, Fabienne Versteeg, Sarah Mans, Maaike Sol, Marit IJmker en Zoë Kiburg.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Meer over

Deel dit artikel