Bevat Video: Video
Ankeiler: Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks-PvdA is geraakt door de beelden van de verwaarloosde situatie waarin Renny bij zorginstelling Siza in Arnhem verkeert.

- Kamerlid Lisa Westerveld van GroenLinks-PvdA is geraakt door de beelden van de verwaarloosde situatie waarin Renny bij zorginstelling Siza in Arnhem verkeert. Zij stelt er vragen over aan minister Conny Helder van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. "Helaas weten we dat ook in een rijk land als Nederland de ondersteuning voor de meest kwetsbare groepen niet altijd op orde is", ziet Westerveld.

Sarah Dobbe van de SP stelde eerder al vragen over de 'mensonterende' omstandigheden waarin Renny leeft. Westerveld geeft aan daarin samen met Dobbe op te willen trekken. "Juíst de mensen die de hulp hard nodig hebben, worden vaak over het hoofd gezien. Voor die groepen wil ik blijven opkomen", betoogt Westerveld.

Renny werd geboren als drugsbaby van een heroïneverslaafde moeder. Na een turbulent leven in pleeggezinnen en meerdere zorginstellingen, verblijft hij de afgelopen jaren bij Het Dorp in Arnhem van zorginstelling Siza. Daar leeft hij onder totaal verwaarloosde omstandigheden. Zijn omgeving trok bij Omroep Gelderland aan de bel, als laatste hoop op verandering.

Gebrek aan regels, financiën of toezicht?

Westerveld vraagt zich af of situaties als die van Renny vaker voorkomen. Heel concreet wil zij van de minister weten 'aan hoeveel personen in Nederland op dit moment niet de juiste zorg geleverd kan worden'. Ze wil controleren of bestaande wet- en regelgeving op orde zijn en financiën voldoen. "Of dat het bijvoorbeeld een gebrek is aan toezicht."

De Arnhemse gemeenteraad stelde eerder mondelinge vragen aan wethouder Marco van der Wel over de kwestie. Omdat de antwoorden voor verschillende raadsleden onvoldoende bevredigend waren, kondigden zij aan binnenkort een debat over het onderwerp te willen.

Kijk hier naar de leefomstandigheden van Renny: