Ankeiler: In het voormalige pand van café Metropole in de Steenstraat zit sinds begin maart queercafé de Kurk.

- In het voormalige pand van café Metropole in de Steenstraat zit sinds begin maart queercafé de Kurk. Fabiënne Versteeg, verslaggever van de pop up-redactie BizArnhem neemt een kijkje in het nieuwe café in de Arnhemse binnenstad.

Het is een zonnige donderdagochtend in de Steenstraat. Bij het nieuwe queercafé de Kurk, gevestigd in het oude pand waar voorheen café Metropole zat, staat de deur letterlijk en figuurlijk voor je open. Als je binnenkomt stap je meteen in een gezellige rustieke sfeer. Overal waar je kijkt staan verse, kleurrijke bloemen. Op de achtergrond draait er iets wat klinkt als Mexicaanse muziek. Door de grote ramenpartij aan de voorzijde krijg je het bruisende stadsleven van Arnhem mee.

Het is rond het middaguur als er een man van middelbare leeftijd naar binnenstapt. Hij vraagt om een tosti. De eigenaar achter de bar denkt even na en biedt hem dan het dichtstbijzijnde gerecht op de kaart aan; brood met verschillende dipjes. De man heeft zijn zinnen toch echt op een tosti gezet en bestelt dan maar een koffie, die hij buiten in het zonnetje opdrinkt. Aan een tafeltje langs de muur zitten twee wat oudere dames die samen van een verse punt worteltaart genieten.

Interieur zit bomvol geschiedenis

Ondanks dat je misschien verwacht dat een queercafé heel modern, hip en kleurrijk is, bewijst De Kurk het tegendeel. Het interieur zit bomvol geschiedenis. Boven de ingang zit een hele baan aan glas-in-lood ramen, langs de muren loopt een band van donker eikenhout met een motiefje erin en de ingang zijn twee oude witte deuren vol karakter.

Het café heeft leuke details waarmee ze zich onderscheiden van ‘normale’ cafés. Zo zijn de onderzetters allemaal bedrukt met vrolijke kleurrijke tekeningetjes. Er staan teksten op als "Ik ben helemaal ondersteboven van jou!" en "Dans mee, dan bestel ik er twee!" Ook de wc’s hebben een aanpassing. Dat valt in eerste oogopslag misschien niet op, maar er is zeker over nagedacht. Zo staat er op de deuren geen ‘mannen’ en ‘vrouwen’, maar ‘zitten/staan’ en ‘zitten’. Ook liggen er in beide wc’s tampons om te gebruiken.

Na een klein moment van rust loopt er een vrouw binnen met een lach op haar gezicht. "Jullie zijn open", roept ze enthousiast. "Gefeliciteerd.". Ze blijft nog even staan kletsen met de eigenaar en gaat daarna weer op pad.

Groot feest bij opening

Wat eraan voorafging De eigenaar, Joost Hobbe, vertelt over het proces van het openen van zijn café. "Zaterdag 9 maart deden we voor het eerst de deuren open voor het publiek. We hadden toen een groot feest en het was stampvol binnen. Ik ben heel blij met hoe het uiteindelijk is geworden." Maar dit kwam niet vanzelf. Het hele proces heeft volgens Hobbe namelijk anderhalf jaar geduurd. Dit kwam onder andere door het lange wachten tot de vergunningsaanvragen werden goedgekeurd.

Ook vertelt Hobbe wat de insteek was voor dit nieuwe café. "Wij hebben aan allemaal mensen gevraagd wat ze nog missen in Arnhem en daar kwam van alles uit. Denk hierbij aan een rustige plek om te werken, een boekenclub, een activiteitenmiddag voor ouderen of eenzame mensen en ga zo maar door. Daar hebben wij gehoor aan gegeven en nu is De Kurk een mix van wat iedereen wil."

Dit artikel is geschreven door de redactie van BizArnhem, een project van studenten van de Christelijke Hogeschool Ede. De pop-up redactie bestaat uit: Eliam Hidding (hoofdredacteur), Levi van den Brink, Fabienne Versteeg, Sarah Mans, Maaike Sol, Marit IJmker en Zoë Kiburg.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Meer over

Deel dit artikel