Ankeiler: Mara van der Velden ontwerpt workshops en educatieve programma’s rondom burgerschap.

- Mara van der Velden ontwerpt workshops en educatieve programma’s rondom burgerschap. "Gelijkheid, diversiteit en inclusie: daar kunnen we wel wat van gebruiken in Nederland", vindt ze. Bij diverse locaties, waaronder Museum Arnhem, kun je nu een ‘Brief aan de Samenleving’ schrijven. Van der Velden vertelt over het concept: hoe het mensen uit hun sociale bubbel kan trekken en misschien zelfs de ogen kan openen.

Bij de inloopworkshop schrijf je een brief aan iemand die je nog niet kent. Het kan over van alles gaan. Je kunt schrijven over een hobby, over je familie of iets waar je mee zit. Wie weet, krijg je een reactie. Die brief wordt dan in dezelfde envelop in de Prikkelbus gegooid.

Bij Stichting Zij=Wij in het Broek komen veel mensen van verschillende afkomst, zoals Turks, Surinaams, Syrisch of Marokkaans. Daar mag je ook in je eigen taal schrijven. "Een deelnemer werd hier emotioneel van", merkte Van der Velden op. "Je zegt eigenlijk: 'Jouw taal mag er ook zijn’."

Cactus

Prikken is niet per se erg! We gaan erg graag confrontaties en pijnlijke onderwerpen uit de weg, vooral in deze tijd van polarisatie. Misschien is zo’n gesprek in het begin ook ongemakkelijk, maar daarna kom je vaak tot de conclusie dat je meer gemeen hebt dan je denkt. Van der Velden wil mensen motiveren om open te staan voor andere perspectieven.

We houden heel graag vast aan het bekende. Voor Nederlanders is het natuurlijk een gezegde: ‘wat de boer niet kent, dat vreet hij niet’. Het wordt uitvergroot door nieuws en media. Dat verdeelt ons weer; het welbekende wij-zij denken. Het is ook wel mens-eigen. We hebben een soort ingebouwd mechanisme om in hokjes te leven en te denken.

Het is belangrijk is om iemand niet gelijk te bestempelen als ‘slecht’, volgens Van der Velden. Het gesprek stopt namelijk zodra je elkaar gaat veroordelen. Ieder heeft een referentiekader waarop een mening gebaseerd wordt. Het is vooral belangrijk om de feiten op tafel te leggen.

"Misschien draait een mening bij, of niet. Daar mag je ook vrede mee hebben!"
Mara van der Velden

In Museum Arnhem schreef een vrouw in een brief: 'We denken zo in hokjes. Vrouw, man, homo, genderneutraal, jongen, meisje. Ik ben er voor dat we elkaar gewoon gaan bestempelen als ‘mens’! Zullen we ‘mens’ gebruiken? Wat denk jij hiervan?’

Iemand anders schreef dat het oké is om te zijn wie je bent. Dat het soms lastig is om met de wereld om te gaan, want die is soms een beetje zwaar. Degene die de brief las, moest huilen en vertelde: "ik voel me écht gezien; dat ik mag zijn wie ik ben". Mensen zijn ook niet onbeschoft, want je denkt wel even na voordat je iets zwart op wit zet. Zo heeft iemand eens gezegd: "ik ga een brief schrijven en die is echt super asociaal". Uiteindelijk viel het allemaal wel mee.

Dit artikel is geschreven door de redactie van BizArnhem, een project van studenten van de Christelijke Hogeschool Ede. De pop-up redactie bestaat uit: Eliam Hidding (hoofdredacteur), Levi van den Brink, Fabienne Versteeg, Sarah Mans, Maaike Sol, Marit IJmker en Zoë Kiburg.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@rtvconnect.nl.

Meer over

Deel dit artikel