foto: Nienus fotografie (Nina Keurntjes-Pastoor)

foto: Nienus fotografie (Nina Keurntjes-Pastoor)

SPIJK - Waar rivier de Waal woensdag een goed bewaard geheim prijsgaf, leek deze week ook de Rijn een oud, onbekend scheepswrak te tonen door het laagstaande water. Maar dit wrak is bekend en heeft een bijzondere geschiedenis...

Het schip, dat ligt in Duitsland op honderden meters van het Gelderse Spijk, duikt ééns in de zoveel jaar op bij extreem laag water. Het is een bekend wrak, want het gaat hier namelijk om het ontplofte 'dynamietschip' Reinier. Misschien zegt de naam u niet zoveel, maar het is bekend dat de resten van deze boot in 1967, 2005 en nu dus in 2015 boven water zijn gekomen bij extreem laag water.

Schip met dertien doden

Het wrak is van het schip Reinier. De boot was afkomstig van de kruitfabriek in Keulen en was bestemd om vervoerd te worden naar Antwerpen. Het lag vol met ongeveer 100.000 kilogram dynamiet. De boot ontplofte bij Griethausen, op honderden meters van Spijk. Hoe dat kon gebeuren, is nog onduidelijk. Daar zijn verschillende verhalen over, die Heemkundekring Rijnwaarden op haar website heeft staan.

De ontploffing was in ieder geval groot. Huizen in de omgeving sneuvelden. Op 22 maart 1895 meldde dagblad De Gelderlander dat de schok zelfs te voelen was in Heerlen (Limburg), Tietjerk (Friesland) en in Mönchengladbach (Duitsland). Ook vielen er bij het ongeluk dertien doden.

Meer weten?

Wilt u meer weten over dit schip? Dan kunt u dat lezen op de site van Heemkundekring Rijnwaarden en in deze krantenbank.

 

Deel dit artikel