Controle op de Rijnkade in Arnhem. Foto: Esther Dijkstra

Controle op de Rijnkade in Arnhem. Foto: Esther Dijkstra

ARNHEM - Het zal voor sommigen een verademing zijn; maandag om 16:00 uur sloot een deel van de Rijnkade en de Boterdijk. Het verbod van auto's zonder bestemmingsverkeer moet helpen overlast in de avonden en nachten tegen te gaan. "Een signaal met veel waarde", volgens Erik Wiessenberg van bewonersgroep Arnhems Hart, die de afgelopen weken omschrijft als een "teringzooi" op de Rijnkade.

Wie 's avonds de Rijnkade oprijdt zonder er te hoeven zijn, kan een bekeuring krijgen van handhavers of politie. Laden en lossen, het inschepen passagiers of je auto van het parkeerterrein ophalen is nog wel toegestaan, omdat dit valt onder bestemmingsverkeer.

Wiessenberg is blij dat er een signaal afgegeven wordt aan de overlastveroorzakers op de kade. "Het loopt de spuigaten uit", vindt Wiessenberg. Toch heeft hij ook begrip voor de jongeren die door coronamaatregelen geen plek hebben om samen te komen: "Aan de ene kant snap ik het wel. Er waren geen evenementen, er was geen vertier en alles was dicht."

Er is inmiddels een alcoholverbod aangevraagd voor de complete Rijnkade. Of dat er echt gaat komen is nog niet bekend. Dit ligt volgens Wiessenberg nu bij burgemeester Ahmed Marcouch. Twee keer per week wordt er aan de Rijnkade en Boterdijk opgeruimd door groepen. Zondags loopt Wiessenberg in zijn eentje een extra ronde. "Er liggen wodka- en Bacardiflessen en heel veel blikken bier."

Rijnkade is géén visitiekaartje voor Arnhem

Wiessenberg, die al vanaf 2017 bezig is met de overlast op de Rijnkade, snapt niet dat hulp vanuit de politiek van Arnhem zo lang moet duren. "Parkeerplaatsen zijn heilig voor de politiek, omdat mensen in Arnhem ook moeten parkeren", aldus Wiessenberg. Toch weet hij als geen ander hoe graag Arnhemmers de witte vloot weer terug wil. Het probleem hiervoor is dat mensen alleen niet van hun schip af durven te komen. Dat is ook niet echt een visitekaartje van Arnhem vindt hij.

De camperplaats aan de Lage Nieuwe Kade wordt geroemd om zijn mooie ligging dichtbij het centrum en met uitzicht op de Rijn. Maar tussen de reviews op Google en andere referentiesites, zoals Campercontact.com, is ook veel onvrede te horen: "Jammer, dat luidruchtig heen en weer rijden van jongelui" en "Het is een racebaan."

Afgelopen maand werd erover de kade nog geschreven: "Prachtige locatie op een historische plek in de stad. Maar avonds veel overlast van straatracers, waardoor je gewoon slecht slaapt. Zonder overlast zou het een 5-sterren locatie zijn, op basis van de plek en de loopafstand tot het centrum." Ook schreef iemand: "Er wordt flink en hard gereden over de dijk, hetgeen een onprettig gevoel geeft."

Kind vindt drugspakket op straat

Marloes Spaander woont aan de Rijnkade: “Mijn nichtje kwam gisteren met een drugspakketje aanlopen, die ze had gevonden op straat.” Voor Spaander is de grens wel bereikt. De overlast maakt het wonen aan de Rijnkade onprettig. “Ik was laatst bij bekenden een stukje verderop aan de kade. Die durven soms de straat niet op. Echt veilig voel je je hier niet.”

door: Esther Dijkstra

Deel dit artikel