Wandelaars op de been in Oosterbeek tijdens de Airborne Wandeltocht. Foto: Omroep Gelderland

Wandelaars op de been in Oosterbeek tijdens de Airborne Wandeltocht. Foto: Omroep Gelderland

OOSTERBEEK - De 74ste Airborne Wandeltocht krijgt door corona een alternatieve editie. De tocht met jaarlijks ruim 30.000 deelnemers staat inmiddels ingeschreven als 'Immaterieel Erfgoed'.

De Airborne Wandeltocht, traditioneel op de eerste zaterdag van september, staat stil bij de opofferingen van geallieerde militairen tijdens en na de Slag om Arnhem in september 1944 en is sinds 1947 uitgegroeid tot een belangrijke traditie voor (oud-)bewoners van Arnhem en Oosterbeek, en militairen en veteranen uit Nederland en vooral ook het Verenigd Koninkrijk.

De komende alternatieve tocht kan alleen individueel op een eigen tijdstip gelopen worden, van 2 augustus tot en met 26 september 2021. Grote groepen kunnen niet inschrijven. In Oosterbeek is de traditionele boog geplaatst die aandacht vraagt voor de wandeltocht en de herdenkingen in september.

Erfgoed

Bewakers van belangrijke Nederlandse tradities die ook moeite doen om te zorgen dat de traditie blijft voortbestaan, kunnen hun feest of traditie zelf inschrijven bij de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Die organisatie werd daarvoor opgezet nadat Nederland een UNESCO-convenant tekende om ook niet-zichtbaar erfgoed veilig te stellen voor de toekomst.

Vanaf de eerste tocht in 1947 liepen Nederlandse militairen en veteranen mee, en ook steeds meer Engelsen. Vanaf de jaren zestig kwamen steeds vaker Britse veteranen naar Oosterbeek om bij gastgezinnen te verblijven tijdens de herdenkingsmaand september.

Tegenwoordig lopen er elk jaar ongeveer 33.000 wandelaars mee. Ongeveer 25.000 mensen bezoeken daarnaast onderdelen van het Airborne programma in de gemeente Renkum.

Deel dit artikel