Van Vleuten wint zilver, verlies voor beachvolleybalkoppel - RTV Connect

De handbaldames vieren de zege op Japan. Foto: ANP

De handbaldames vieren de zege op Japan. Foto: ANP

Voor de Gelderse handbaldames is de jacht op een olympische medaille goed begonnen. Zonder de van een blessure herstellende Estavana Polman maar met Dione Housheer in de selectie werd gastland Japan met 32-21 verslagen. Annemiek van Vleuten uit Wageningen won zilver bij de wedstrijd wielrennen. Het beachvolleybalkoppel Keizer/Meppelink verloor de eerste wedstrijd na een thriller. Volg hier onder de resultaten van de Gelderse olympiërs.

Van Vleuten greep het eremetaal in de slotkilometers. De Oostenrijkse Kiesenhofer reed onbedreigd naar het goud. Van Vleuten was onderweg betrokken bij een bizarre valpartij, maar stapte weer op de fiets. Ze dacht aan de finish dat ze gewonnen had, maar door gebrekkige communicatie was het de Nederlandse ploeg ontgaan dat Kiesenhofer op kop reed.

Verlies Sanne Keizer

Sanne Keizer (36) uit Zutphen en Madelein Meppelink begonnen het beachvolleybaltoernooi met een pittige pot tegen het Spaanse koppel Liliana/Elsa. Ze wonnen de eerste (21-19), maar verloren de tweede set (21-18), waardoor een derde set de beslissing moest brengen. Die was spannend tot het einde. Uiteindelijk ging de winst naar Spanje (16-14).

De hockeyploeg met Nijmegenaar Robbert Kemperman had na het verloren openingsduel tegen België (1-3) de handen vol aan Zuid-Afrika, maar won wel. Pas in het vierde kwart kwam de ploeg op stoom. Kemperman en de zijnen wonnen uiteindelijk met 5-3 en houden daarmee uitzicht op de kwartfinales.

Van Baalen baalt

Dressuuramazone Marlies van Baalen uit Brakel stelde teleur bij de Grand Prix. Met Go Legend behaalde ze een score van 71,61, de minste van de drie Nederlanders; Gal en Minderhoud waren zaterdag al actief geweest. De score voor Van Baalen was voldoende voor Nederland om zich in de landenwedstrijd te kwalificeren voor de Grand Prix Special, waarin de medailles worden verdeeld.

"Het was niet helemaal de proef waar ik op gehoopt had", zei de amazone na afloop. "Ik heb niet met een superblij gevoel af kunnen groeten, er zaten te veel fouten in."

De score was voor Van Baalen niet genoeg om zich met Go Legend voor de individuele finale te plaatsen. Ze kwam 0,62 punt tekort. Oosterbeker Hans Peter Minderhoud kwalificeerde zich uiteindelijk als beste 'lucky loser' wel voor de finale met Dream Boy. Edward Gal (Met Total US) had zich zaterdag rechtstreeks geplaatst voor de individuele eindstrijd.

Lacruz al klaar

Toen heel Gelderland nog op een oor lag, dwong roeister Sophie Souwer uit Westervoort in de skiff een plek af in de halve finale. Voor bokser Enrico Lacruz uit Didam zitten zijn spelen er echter al op. Hij verloor in de klasse tot 63 kilogram in de eerste ronde van de Amerikaan Keyshawn Davis.

De Arnhemse badmintonster Selena Piek en haar dubbelpartner Robin Tabeling verloren ook hun tweede wedstrijd in het gemengd dubbel. De Chinese wereldkampioenen Si Wei Zheng en Ya Qiong Huang wonnen met 21-15 en 22-20. Voor hen dreigt uitschakeling.

Zie ook: Zilveren Annemiek van Vleuten dacht even dat ze goud had

Deel dit artikel