Buurt is na dodelijk ongeluk helemaal klaar met gevaarlijke spoorwegovergang - RTV Connect

De man werd geraakt door een trein bij het oversteken. Foto: Persbureau Heitink

De man werd geraakt door een trein bij het oversteken. Foto: Persbureau Heitink

WOLFHEZE - "Iedereen hield zijn hart vast en was bang dat dit een keer zou gebeuren", begint voorzitter Siny van der Veen van Dorpsbelang Wolfheze haar verhaal. Ze is net als veel mensen in het dorp nog altijd ontdaan door het ongeluk, afgelopen vrijdag. "Het was markt en veel mensen hebben het zien gebeuren. Als je die verhalen hoort, lopen de rillingen over je rug."

Rond 11.00 uur wilde iemand met een rollator het spoor oversteken. "Er is een voetgangerstunnel, maar die is vanwege de trap niet toegankelijk voor mensen die slecht ter been zijn", legt Van der Veen uit. De man is het spoor overgegaan en aangereden door een trein. Na onderzoek spreekt de politie van een noodlottig ongeluk.

Zie ook: Man met rollator overleden na botsing met trein

Een verschrikkelijke gebeurtenis, zeker als je bedenkt dat er al jaren gebakkeleid wordt over deze spoorwegovergang. "De eerste krantenartikelen erover komen al uit 1993", zegt Van der Veen. Ze is net als veel mensen uit het dorp aangeslagen door het ongeluk van vorige week en he-le-maal klaar met de onveilige situatie.

"Als er nu geen urgentie is, wanneer dan wel? "vraagt Van der Veen zich hardop af. In 2025 moet het spoor onder de weg doorlopen, daar zijn plannen voor. Maar inwoners van het dorp vinden het niet genoeg. Er is een petitie gestart de overgang veiliger te maken, tot de ondertunneling in 2025 klaar is.

De tekst gaat onder de video verder.

'Het heeft met geld te maken'

Want je vraagt je af, kan dit niet beter? Is een lift naast de trap bij de voetgangerstunnel geen makkelijke oplossing? "Er zijn al zo veel oplossingen aangedragen over de jaren", zucht Van der Veen met enige moedeloosheid in haar stem. "Het heeft allemaal met geld te maken."

Vorig jaar is er nog een aanpassing gedaan aan de overgang, om het veiliger te maken. Middenin de brede overgang met drie sporen is een vluchtheuvel gemaakt. Maar er zijn geen extra spoorbomen geplaatst.

Wethouder Marinka Mulder (PvdA) stelt voorop dat het 'een ontzettend verdrietig ongeluk' is. Of de aanpassingen van vorig jaar voldoende zijn geweest, durft ze niet te zeggen. "Er wordt nu een onderzoek gedaan, dat wachten we af. Daarna kijken we of er nog andere veiligheidsmaatregelen genomen moeten worden, totdat de ondertunneling klaar is in 2025."

Het ging vrijdag mis in Wolfheze. Bekijk de video. De tekst gaat daaronder verder.

Overgang is bestempeld als 'risicovol'

Ook ProRail laat ook weten dat ze meeleven met de nabestaanden van het slachtoffer. De organisatie, die verantwoordelijk is voor veiligheid op en rond het spoor, heeft deze overgang op hun radar. "Deze overweg valt onder het Landelijke verbeterprogramma Overwegen. Dat wil zeggen dat wij deze overweg ook zien als risicovol. Dat is de reden dat wij hem heel graag, samen met de gemeente willen ondertunnelen. Er zijn nu plannen dat in 2025 gerealiseerd te hebben."

Waarom het allemaal zo lang duurt, daar is geen eenduidig antwoord op te geven. "Het maken van plannen bij dit soort maatregelen kost veel tijd", aldus een woordvoerder van ProRail. "Je moet goed kijken naar de wensen van alle partijen en kijken naar wat haalbaar is op desbetreffende plek. Ook wij zouden dat graag sneller willen zien, maar helaas is dat lang niet altijd mogelijk omdat de verplichte procedures gevolgd moeten worden."

Morgenavond is er een stille tocht in Wolfheze. Om het slachtoffer te herdenken en om het verdriet te delen. De familie ondersteunt het initiatief en is aanwezig.

Deel dit artikel