Jongeren helpen glastuinbouwers uit de brand, nu arbeidsmigranten wegblijven - RTV Connect

Deze scholieren helpen mee in Loo. Foto: Omroep Gelderland

Deze scholieren helpen mee in Loo. Foto: Omroep Gelderland

LOO - Glastuinders in Gelderland hebben te maken met een dringend tekort aan personeel. Door corona zijn werknemers uit Oost-Europa moeilijker inzetbaar. In de zomerperiode springen scholieren nu bij om groente en fruit de oogsten.

Dat gebeurt ook bij tuinder Wilting in Loo, bij Duiven. Frambozen, aardbeien en komkommers, dat verbouwt Frank Wilting. Hij heeft, onder meer door vakanties van vast personeel en de coronacrisis meer handjes nodig. Meerdere scholieren zijn bij hem in de weer om het werk te klaren. "Voor mij zijn zij dé oplossing, het is de enige manier om aan handjes te komen. Ik ben daarom heel erg blij met de jongeren en zie ook bij collega's dat de jeugd echt zijn steentje bijdraagt."

Bekijk hieronder de video. De tekst gaat onder de video verder.

Personeel uit Oost-Europa is moeilijk te vinden dit jaar. Bijkomend probleem is dat studenten, waar Wilting al jaren mee werkt, nu voor een groot deel zijn overgestapt naar de GGD's om te prikken of te testen. Dat levert ze meer op dan het werk in de tuinbouw. "Het is belangrijk dat het prikken en testen gebeurt, maar wij kunnen daar financieel niet mee concurreren. Het is jammer, maar ik snap dat ze die kans grijpen, we werken immers allemaal voor het geld. Laten we eerlijk zijn", vervolgt Wilting.

Langere tijd moeilijk

Het is voor glastuinbedrijven al langere tijd lastig om goede mensen te vinden. Het werk in de kassen is niet voor iedereen weggelegd en daar kwam vorig jaar corona dus nog eens bij. De vanzelfsprekende inzet van werknemers uit Oost-Europa werd daardoor een stuk minder vanzelfsprekend.

Volgens brancheorganisatie Glastuinbouw Nederland vullen studenten en scholieren die plekken momenteel voor een deel in. Overigens zijn de jongeren voor de langere termijn niet dé oplossing voor de arbeidskrapte in de sector, zegt de organisatie.

Zij zien graag een snelle oplossing voor werknemers uit het buitenland. "Het dreigend tekort aan internationale werknemers vanwege de coronacrisis en de beperkende maatregelen vanuit de overheid zijn en blijven zorgelijk."

Luister naar een gesprek met Frank Wilting op Radio Gelderland:

Zie ook: Ons liveblog over het coronavirus

Deel dit artikel